Fris broodsmeersel

Fris broodsmeersel dat zo lekker anders is

Vier kraaien vochten op een zondagochtend in het Amsterdamse park Frankendael om een paar stokbroodkruimels. De vogels deden zich vervolgens, hoppend in het gras, tegoed aan een restant rood vruchtvlees van watermeloen. De harde gele binnenzijde lustten ze niet. Tussen roze slingers, divers pakpapier en lege flessen rosé lag ook een pot Sandwich Spread Naturel. Halfvol. Een park is tegenwoordig de ideale verjaardagslocatie voor mens en dier.

Ik zag een vrolijke vriendinnengroep voor me die de drank rijkelijk had laten vloeien. Wat die pot Heinz daar deed? In de jaren tachtig was er een schreeuwerige tv-reclame die dit hartige boterhamsmeersel aanprees als alternatief voor kaas en worst. Omdat het groente bevatte, zou het zoveel gezonder zijn. Nog altijd populair dus.

Dat Heinz Sandwich Spread al negentig jaar geleden de Nederlandse huishoudens veroverde, wist ik niet. Een selecte groep dames mocht deze lekkernij keuren, zo berichtte de Nieuwe Tilburgsche Courant in 1931. Heinz-producten waren zeer zindelijk bereid, stond erbij. Daarvoor was oprichter Henry John Heinz (1844-1919) verantwoordelijk geweest. Hij pleitte voor strenge voedselwetgeving en stond erop dat zijn werknemers wekelijks een manicure kregen.

In de jaren vijftig zette het bedrijf een nieuw reclameoffensief in. Sandwich Spread was te Engels. ‘Spreek uit: Centwich Spred’, stond daarom op het etiket. Tot in de jaren zestig presenteerde Heinz het product als een fris pikante delicatesse – ‘waarvan u uw man graag ziet smullen’.

Met een paginagrote advertentie pareerde de fabrikant in de jaren negentig de kritiek dat dit louter potjes vet waren. Boze tongen beweerden dat het hoofdbestanddeel mayonaise was – en vet was slecht. Kijk je naar de ingrediëntenlijst van een potje Naturel dan zie je dat er slechts 30 procent groente in zit, aangevuld met olie en azijn (dé bestanddelen van mayonaise), kruiderij, melkpoeder en verdikkingsmiddel. Volg je de hoofdlijnen dan heb je in minder dan geen tijd een eigen versie op tafel staan met veel meer groente die je naar believen op smaak kunt brengen. Met mayonaise, dat wel.

Ingrediënten voor een lekker fris broodsmeersel of bijgerecht, voldoende voor 2 potjes

een halve spitskool (300 g)

1 puntpaprika

2 bosuitjes

10 zure augurkjes

3 eetlepels mayonaise

1 flinke theel. scherpe mosterd

stevig volkorenbrood

Snijd de kool, de paprika, de bosuitjes en de augurkjes in grove stukken. Doe ze in een keukenmachine en hak ze heel fijn. Stort het mengsel in een grote kom. Meng de groente met de mayonaise en de mosterd. Voeg desgewenst nog wat peper toe. Deze hoeveelheid is voldoende voor twee potjes. Eet dit broodsmeersel vers, op brood of als bijgerecht bij gegrild vlees of vis.

Henry John Heinz is vaker voor mij een inspiratiebron geweest. Kijk maar eens bij dit recept voor mierikswortelsalade!

1 Reactie
  • marion van der bliek
    Geplaatst op 22:56h, 20 juli Beantwoorden

    Het heeft ook wel wat weg van een alternatieve aardappelsalade. Zonder de aardappels dan. Ik ga dit maken!

Geef een reactie