Op eetexcursie

Het feest begon al bij het tankstation waar de sixpacks Antoniusbier hoog stonden opgetast. Toen moest de gang naar de supermarkt nog komen. Daar sprongen bij de kassa de miniflesjes Gorbachev wodka meteen in het oog. Voor een alcoholische impulsaankoop kom je in menige supermarkt in Mecklenburg Vorpommern beter aan je trekken dan in de Randstedelijke Albert Heijn – waar je je moet behelpen met Tikkels of een Kindersurprise-ei. In Duitsland verkopen ze zelfs Spätburgunder bij de drogist.

Nee, voor mij is er geen groter vakantiegenoegen dan op eetexcursie gaan. Hoe smaken Spreewalder Gürken? Leuk dat de delicatessen in de supermarkt op ooghoogte staan, vlak bij de waren waarmee ze de beste combinatie vormen. De verschillende soorten mierikswortelsaus waren absoluut favoriet, mét en zónder room, variërend van zacht tot zeer scherp. Beter dan de grauwe Nederlandse variant.

Er was meer op het eiland Rügen aan de Oostzee: versgerookte heilbot, botervis en zalm. Vis en mierikswortel zijn een prima stel. Opvallend is dat de grootste mierikswortelsausproducenten van origine allemaal uit Duitsland komen: Kühne, Vitam, maar ook Heinz. Ja, Harry Heinz verkocht in 1853 als 9-jarig jongetje al mierikswortelsaus, naar moeders recept. Zijn ouders waren afkomstig uit Rheinland Pfalz en emigreerden naar Pittsburgh. Uiteindelijk werd Harry groot in de tomatenketchup, al produceert het bedrijf nog steeds mierikswortelsaus die ze vooral in de Verenigde Staten zelf verkopen.

Natuurlijk, zo’n saus kun je zelf bereiden, van verse wortel. Mierik (het jonge blad kun je ook eten) is een bijzonder product: bevat veel vitamine C, schijnt ook een afrodisiacum te zijn, maar is niet geschikt voor mensen met een schildklierafwijking of die aan een maagzweer lijden. Een nadeel bij versbereiding: bij het wortel snijden komt een penetrante mosterdlucht vrij. Dus ga ik met plezier voor een pittige kant-en-klare luiewijvensalade.

Salade met mierikswortel
Ingrediënten voor 4 personen

kropje botersla
2 bietjes, gekookt, afgekoeld
1 zure, stevige appel
scheut olijfolie
scheutje citroensap
1 theelepel mosterd
scheutje appeldiksap
3 dessertlepels zure room
2 theelepels mierikswortelspread
1 dessertlepel fijngeknipte bieslook

Biet, appel en mierik zijn ook een klassieke combinatie. Was en droog de slablaadjes. Snijd de bietjes in zeer dunne plakjes. Hak de appel in blokjes en besprenkel met citroensap tegen verkleuren. Houd apart. Maak een vinaigrette van olijfolie, citroensap, wat zachte mosterd en de appeldiksap. Zet apart. Meng de zure room met de mierikswortelspread van Vitam (verkrijgbaar bij biologische winkels) of Kühne (te koop bij gewone supermarkten). Proef op smaak. Meng de sla met de vinaigrette. Drapeer de bietenschijfjes op de sla, garneer met mierikswortelsaus, appel en bieslook. Ook lekker bij gerookte vis of gegrild vlees. Deze salade kun je thuis voorbereiden, lekker bij de picknick.

Harry Heinz inspecteert de oogst. Foto’s: Pittsburgh Post-Gazette.

harry inspecteert

Geen reactie's

Geef een reactie