Bariatrische chirurgie

Bariatrische chirurgie als kerstcadeautje

Het is me altijd bijgebleven: het moment dat ik een openbare les bariatrische chirurgie bijwoonde. Het was in 2011, in bioscoop Tuschinski in Amsterdam. Door een live-verbinding met het Slotervaartziekenhuis was op het witte doek te zien hoe een vrouw van 35 onder het mes ging. Haar Body Mass Index was hoog: meer dan 40, dus levensbedreigend. Een gezond BMI ligt tussen de 19 en de 25. Onder toeziend oog van het publiek kreeg zij een maagomleiding en een -verkleining. Onder de kijkers bevinden zich ervaringsdeskundigen, medisch personeel, journalisten en nieuwsgierigen.

Promotie

Arts Maurits de Brauw, verbonden aan het ziekenhuis, gaf een inleiding ter promotie van deze ingreep. Hij vertelde dat bariatrische chirurgie al veertig jaar in de Verenigde Staten wordt toegepast. De Brauw was er opmerkelijk positief over: bij de meeste patiënten verdwijnt het overgewicht, evenals hun diabetes. Hun kwaliteit van leven gaat erop vooruit. Over de nadelen sprak hij ook. De patiënten moeten hun leven lang hele kleine porties eten, aanvullende vitaminepreparaten slikken en altijd onder medische controle blijven. De kosten van dit soort operaties zijn ongeveer tienduizend euro. In geval van ernstige obesitas worden die vergoed door de verzekeraar. Dit bedrag weegt volgens hem niet op tegen de prijs van de complicaties van obesitas.

Advertenties

En omdat ik me dit voorval nog zo goed herinner, sprongen onlangs deze advertenties in het oog. Net voor de feestdagen nog even afvallen? In de Mexico, Australië of de Verenigde Staten is bariatrische chirurgie inmiddels uitgegroeid tot een ‘normaal’ afslankmiddel. Het Mexicaanse Angeles Health International Hospital adverteerde onlangs met een bijzondere Black Friday-aanbieding. Je kunt er een maagverkleining ondergaan voor slechts 5.900 dollar (de reis is inbegrepen). Handig, voor na de feestdagen. All inclusive, stond erbij.

Op 25 november 2019 plaatste het Angeles Health Mexico deze afbeelding.’ This Black Friday Get a #GastricSleeve All-Inclusive Travel Package http://bit.ly/2X9UKeA for only $5,900 usd at Internationally Recognized Angeles Hospital in Tijuana with Renowned Weight Loss Surgeon Juan Lopez Corvala’

Modeverschijnsel

In Nederland groeit het aantal mensen die zo’n operatie hebben ondergaan gestaag: in 2018 besloten 12 duizend Nederlanders zich te laten opereren, volgens het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zijn de gastric bypass en de sleeve de meest verrichte ingrepen. In de volksmond heet de bypass ook wel een kiwi en is een banaan de bijnaam voor de sleeve, de maagverkleining. Op de afbeelding hieronder zie je in de muts van de kerstman de sleeve in roze.

Dr. Ata Ahmad uit New Orleans plaatste op 21 november 2019 deze afbeelding op Twitter met de tekst: ‘Still too early for Christmas decorations? At least it’s not too early for Holiday savings on Gastric Sleeve Surgery at Dr. Ata Ahmad & Associates with Gastric Sleeve Santa’s free consultation and discount keyword “Mistletoe!” #health #wellness https://ataahmadmd.com/gastric-sleeve-surgery/

Deze advertenties gaan voorbij aan de ernst van dit soort ingrepen. Het Perth Specialist Centre in Australië is trouwens ook niet vies van een portie commercie. Kijk hieronder: creëer deze Kerst gelukkige herinneringen. Hangt een dun lijf samen met geluk?

Blijven we in Europa gevrijwaard van dit soort excessen? Ik vrees dat die hoop ijdel is. Kijk maar naar deze internetadvertentie uit Frankrijk.

Ik gun iedereen geluk en gezondheid, en prettige feestdagen. Het zal niet lang meer duren eer mensen naar Turkije vliegen om daar een operatie te ondergaan. Wil niet iedereen in maat 38 passen?

Surgical weight loss facility in Decatur, Fort Worth & Waco, Texas. Share our healthy recipes, patient stories and inspirational.

Meer lezen over bariatrische chirurgie op deze site? Klik dan hier.

Geen reactie's

Geef een reactie