Zuurkooltaartje om aan te sterken

Als we de mondkapjes aan de wilgen hangen en weer volop bezoek ontvangen, dan gaat ongetwijfeld bij velen de vlag uit. Desondanks zijn er ook mensen die het nog een tijdje rustig aan moeten doen. Corona was geen griepje.

Als je moet aansterken, is het van belang om voldoende eiwitten tot je te nemen. Eiwit is een bouwstof, die heb je nodig om je spieren en je afweersysteem op peil te houden, las ik op de site van de Brabantse ziekenhuizen Máxima MC. Twee jaar geleden begon in die regio de pandemie.

Ben je eenmaal ziek, dan heeft je lichaam behoefte aan extra eiwit. Je eet als het ware je eigen spieren op als je te weinig binnen krijgt. Eiwitten zitten vooral in vlees(vervangers), vis, gevogelte, kaas, eieren, zuivel, brood en peulvruchten. Het dieetadvies aan ex-coronapatiënten is om bijvoorbeeld extra kwark te nemen, extra roomboter en extra vleeswaren. Daarmee kon ik wel uit de voeten; met een ouderwets zuurkoolgerechtje dat uiteraard spek en worst bevat.

Ingrediënten voor een zuurkooltaartje met spek en worst, hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen.

Voor de bodem

225 gram bloem

flinke snuf zout

1 theel. bakpoeder

225 gram volle kwark

4 eetl. olijfolie

Voor de vulling

2 sjalotten, gesnipperd

flinke klont roomboter (en wat extra)

200 g zuurkool (naturel)

5 jeneverbessen

2 laurierblaadjes

glas droge witte wijn

500 g gekookte aardappelen (kruimig), gehalveerd

100 g ontbijtspek (biologisch)

rookworst of knakworstjes (biologisch)

Pak een kom en meng de droge ingrediënten. Voeg dan de kwark en de olijfolie toe en kneed met koele handen tot een soepele bal. Dek af en laat rusten in de koelkast.

Pak een zware braad- of koekenpan en bak de gesnipperde sjalotjes in een lekkere klont boter zachtjes goudbruin. Laat de zuurkool uitlekken en voeg toe. Doe de jeneverbessen en de laurierblaadjes erbij. Giet de wijn eroverheen en laat een uurtje zachtjes stoven. Langer mag. Kruid met peper en zout. Voeg naar smaak wat extra klontjes boter toe.

Bekleed een ingevette taartvorm met het deeg (diameter 20 cm). Leg de aardappelen op de bodem, drapeer de helft van het spek erop en spreid de zuurkool erover uit. Vergeet niet de laurierblaadjes te verwijderen. Zet het taartje in de oven (ongeveer 35 tot 40 minuten) op een temperatuur van 190 graden, afhankelijk van uw oven. Verwarm in de tussentijd de rookworst of knakworstjes. Bak de rest van het spek uit en serveer bovenop. Snijd het zuurkooltaartje in punten, leg de worstjes ernaast. Komt niet alles op? Morgen is er weer een dag.

Behoefte aan nog meer aansterkende waar?

Geen reactie's

Geef een reactie