kip met pruimen en abrikozen

Harry’s kip met pruimen en abrikozen

Het is al weer een halve eeuw geleden, maar ook toen waren we in de ban van een pandemie. Dit virus ging de geschiedenis in als de Hongkonggriep. In 1968-69 zouden er wereldwijd ongeveer een miljoen mensen aan overlijden. Ook in de Randstad vielen veel slachtoffers.

In het Brabantse Dongen waren nog weinig zieken te betreuren en limonadefabrikant Harry van Tuyn (71) wilde dat zo houden. Hij maakte zich zorgen over de gezondheid van zijn vijfhonderd werknemers en stuurde ze een brief waarin hij opdroeg zijn richtlijnen te volgen. Daar keek het personeel niet van op, dat deed de baas wel vaker. Het was een pracht van een publiciteitsstunt.

Om vermoeidheid te voorkomen, mochten ze niet te laat gaan slapen. Verlieten ze een ruimte waarin de temperatuur hoger was dan 21 graden, dan moesten ze eerst afkoelen, zo berichtte het Algemeen Dagblad. In de buitenlucht was het volgens Van Tuyn beter om niet te spreken, de mond dicht te houden en door de neus te ademen.

Ook schreef hij zijn medewerkers een kuurtje voor als ze zich koortsig voelden: kook zeven kopjes water, doe er 20 gram gedroogde lindebloesem bij, roer het geheel goed en laat minstens 20 minuten trekken. Drink elke 40 minuten een kopje, tot alles op is. ‘Iedereen moet precies doen wat ik heb voorgeschreven’, zei de fabrikant tegen een verslaggever van De tijd. ‘Anders heeft het hele procedé geen zin. Op deze manier lopen ze niet het gevaar dat het virus zich ergens in het lichaam vastzet.’

Gebeurde dat toch, dan kon je volgens hem het best aansterken met wat gestoofde abrikozen en pruimen. En die lindebloesem? De linde bloeit in juni, maar er is ook thee verkrijgbaar, het hele jaar rond. In de tussentijd heb ik Van Tuyns panacee op tafel gezet, met kip. 

Ingrediënten voor Harry’s kip met pruimen en abrikozen, hoofdgerecht voor 3 personen.

1 sterke kop lindebloesemthee

10 gedroogde abrikozen

10 gedroogde pruimen

1 theel. gemberpoeder

½ theel. kaneel

½ theel. komijn

1 theel. citroengras

peper en zout naar smaak

chilivlokken

350 g kippendijen, in stukken gesneden

scheut olie om in te bakken

1 duimpje gember, fijngehakt

garnering: amandelschaafsel, wat citroenzeste, chilivlokken en peterselieblad

Laat de abrikozen en pruimen een halfuur wellen in de thee. Meng de kruiden en wrijf de kip ermee in. Pak een braadpan en bak de gember geurig in de olie. Voeg de dijen toe en bak ze om en om goudbruin. Doe na een kwartiertje de uitgelekte vruchten erbij en bak nog een halfuur mee. Pak een schaal, leg Harry’s kip met pruimen en abrikozen erop en garneer. Serveer met couscous of (bloemkool)rijst.

Meer kiprecepten? Maak dan eens kip in waterkerssaus.

Geen reactie's

Geef een reactie