Visje met vitamine

Visje met vitamine, visje in sinaasappelsaus

Als we elkaar passeren, houdt hij zijn adem in. Ik doe hetzelfde en span mijn buikspieren aan. Hij knikt, zwaait en laat mij voorgaan naar de kassa. Dit zijn de nieuwe omgangsvormen in de supermarkt.

Dat ik mijn buikspieren aanspan, is niet voor niets. Vandaag de dag lijk ik graag wat dunner. Veel dikkerds in mijn omgeving vrezen dat ze het virus oplopen en daarna de rekening gepresenteerd krijgen in de vorm van onderbuikopmerkingen. Vrienden blijken tegenwoordig onverwachte vijanden. 

Om je daartegen te wapenen zijn veel molligerds bereid dure supplementen te slikken om gezond te blijven, want gewicht verliezen is geen sinecure. Een beetje pillendraaier is momenteel spekkoper, want samen met wat collega’s heeft die een oude bekende in het zonnetje gezet: vitamine C. 

Slik je die in ruime geconcentreerde hoeveelheden, zo beweren de fabrikanten, dan krijgt je weerstand een oppepper en juist dát heb je nu nodig. In pil- of poedervorm. Op internet vechten wetenschappers elkaar de tent uit over het waarheidsgehalte

 Ach, ik heb altijd geleerd dat een overschot aan vitamine C je lichaam gewoon verlaat, maar dat een teveel darmklachten veroorzaakt. In dat geval zit je gelukkig lekker thuis.

Met vitamine C is niets mis hoor, die zit in groente en fruit, van broccoli tot kiwi, maar ook in sinaasappels. Die geven aan dit sausje een fijne frisse smaak, erg lekker in combinatie met een beetje witvis, of bij een stukje eendenborst. Met wat saffraan staat er sowieso een zonnetje op tafel.

Visje met vitamine; kabeljauwhaasje in sinaasappelsaus. Hoofdgerecht voor 4 personen.

250 ml sinaasappelsap

100 ml witte wijn (droog)

snufje zout

10 g boter

2 afgestreken eetl. maïzena

100 ml slagroom of crème fraîche

sliertje saffraan

Giet het sinaasappelsap en de witte wijn in een pan en kook voor de helft in. Voeg een snufje zout toe. Pak een (andere) pan met dikke bodem, laat de boter zachtjes smelten, klop de maïzena in een kopje glad met een beetje water, voeg toe aan de boter en meng tot een geheel. Zet het vuur niet te hoog.

Giet dan beetje bij beetje het sinaasappel-wijnmengsel erbij. Roer de saffraan erdoor en klop heel goed tot een gladde massa. Zet het vuur uit en voeg al roerend de room of de crème fraîche toe.  

Tegelijkertijd bakte ik een kabeljauwhaasje, maar een stukje eendenborst past er ook goed bij. Ik pakte een schaal, serveerde de vis met de saus en legde er blokjes geroosterde aardappel op. Het geheel decoreerde ik met eetbare bloemetjes uit mijn daktuin – alsof er niets aan de hand was.

Meer vitamine C eten? Kijk dan even hier, bij de kervelsectie.

Geen reactie's

Geef een reactie