Suzi’s pittige visballetjes

Suzi’s visballetjes maak je in een handomdraai, ook tijdens je vakantie. In mijn jeugd – dan hebben we het over de jaren zeventig – had je blikken Suzi Wan. Wie was deze mysterieuze dame vroeg ik mij als kind al af.

Mijn moeder wist dat ook niet. Die was met andere zaken bezig, Haar badpak vergat ze meestal in te pakken. Op vakantie nam ze wel haar eigen mes en braadpan mee, want een ding stond buiten kijf: mijn moeder kon goed koken.

Desalniettemin hing ze haar keukenschort aan de wilgen toen in de jaren zeventig een exotische dame haar intrede deed in de Hollandse huishoudens. Suzi Wan heette het wezen en koken kon ze niet. Toch verkocht ze nasi in blik – met succes.

Uiteraard wist mijn moeder ook wel dat Suzi bakzeil moest halen als het om een echt rijsttafeltje ging, maar dat was niet het punt.

Mevrouw Wan wist van wanten en stond aan het hoofd van een geheime feministische groepering. Die droeg uit dat er meer was dan wat toen in menig gezin gold: dat het enige recht van een vrouw het aanrecht was.

Kant-en-klaarmaaltijden veroverden veertig jaar geleden rap de huishoudens, vooral in vakantietijd. ‘Je moet het gewoon lekker maken’, zei mijn moeder. Ze opende een blik en zette alvast de sambal en ketjap op tafel.

Onlangs dook Suzi weer op. Ik kwam haar tegen in een Italiaanse supermarkt. Gefascineerd zette ik mijn speurtocht op internet voort.

Ik las dat Koenvisser, het bedrijf dat Suzi op de wereld zette, afkomstig is uit de Hoeksche Waard. Het was een van de eerste die oriëntaalse producten op de markt bracht. In de jaren tachtig lijfde chocoladegigant Mars Hollandse Suzi in. Op haar slecht werkende website vond ik recepten voor de Italiaanse, Engelse, Nederlandse, Belgische en Franse consument. Dit recept kwam ik er ook tegen, want Suzi kookt tegenwoordig zelf. Ik gaf er een eigen draai aan, want ik weet nu dat dat het beste levensmotto is.

Suzi’s visballetjes
Bijgerecht voor 3 personen

250 g kabeljauwfilet, in stukjes
100 garnalen, gepeld
2 sjalotten, gehakt
2 theel. vissaus
½ theel. milde sambal
1 theel. geraspte gember
1 eetl. geroosterde sesamolie
flinke scheut neutrale olie (zonnebloem)
4 takjes koriander, gehakt

Snijd de vis in stukjes. Hak de sjalotten. Doe de garnalen, sjalotten en de vis in een blender en mix tot een grof pureetje. Doe dit mengsel in een kom, voeg de vissaus, de sambal, de gember en de sesamolie toe. Meng goed. Laat een half uurtje marineren in de koelkast. Draai er dan balletjes van en leg ze op een bord.

Pak een stevige pan en bak de balletjes in de neutrale olie tot ze goudbruin zijn. Leg ze op een vel bakpapier om uit te lekken.

Garneer met de gehakte koriander. Serveer met gewokte groenten en rijst. Besprenkel naar believen met een beetje sojasaus.

Geen reactie's

Geef een reactie