Tonijnsalade voor Winnie the Pooh

Toen ik laatst het Pooh Cook Book uit 1969 onder ogen kreeg, over Winnie the Pooh, viel mij deze volwassen tonijnsalade op. En dat voor een kinderkookboek! Ik heb er ook nog eens zeekraal en ansjovis aan toegevoegd.

Winnie the Pooh, dat koddige beertje, heeft mij altijd gefascineerd. Als hij ‘s ochtends zijn ogen opent, is het eerste wat hij zich afvraagt: ‘Wat krijgen we dadelijk te eten?’ Die enorme eetlust herkende ik. In mij schuilt een Pooh, zoveel is zeker.

Schaamte
Nog voel ik de plaatsvervangende schaamte als hij op bezoek gaat bij zijn vriend Rabbit, daar alles opeet en bij het weggaan komt vast te zitten in de uitgang van diens hol. Er rest hem geen andere mogelijkheid dan een week lang niets te eten: wachtend op de vermagering. Zijn makker gebruikt in de tussentijd Pooh’s berenpoten als wasrekje.

Obesitas
Geestelijk vader A. A. Milne schreef in 1928 over Pooh’s obesitas: ‘A bear, however hard he tries, grows tubby without exercise.’ De Amerikaanse Virginia H. Ellison (1910-2001) was ook geïntrigeerd door de eetobsessie van Pooh. Ze schreef drie succesvolle kinderkookboeken over hem. Critici vonden haar recepten veel te zoet: al die honing! Maar toen ik deze tonijnsalade onder ogen kreeg, viel mij juist deze volwassen salade op. De tonijn kunt u natuurlijk ook vervangen.

Ingrediënten voor Pooh’s tonijnsalade
voor 4 personen

500 g (kriel)aardappeltjes, ongeschild
2 sjalotten, gesnipperd
scheut olijfolie
250 g haricots verts of sperziebonen
2 stengels bleekselderij
1 groene paprika, in blokjes
1/2 bosje platte peterselie
2 blikjes tonijn (MSC), uitgelekt
1 eetl. mayonaise (zonder suiker)
1 blikje ansjovis of sardines (MSC), uitgelekt
100 g zeekraal

Voor de vinaigrette
2 takjes dragon
scheut olijfolie
scheut wittewijnazijn

Was de aardappelen, snijd ze in kwarten en kook ze gaar. Bak in de tussentijd de sjalotjes in een scheut olijfolie glazig. Haal de eindjes van de boontjes en stoom ze bijna gaar.

Snijd de bleekselderij in stukken en doe bij de sjalotten. Voeg de paprikablokjes toe en bak al omscheppend langzaam gaar. Hak de peterselie fijn en doe erbij. Schep om, breng op smaak met zout en peper en zet het vuur laag.

Pak een kom, doe de tonijn erin, roer de mayonaise erdoor. Voeg de aardappelen bij het sjalotmengsel en schep om. Zet het vuur uit en laat een beetje afkoelen.

Pak vier bordjes of een grote schaal. Drapeer de boontjes, de ansjovis of sardines en de zeekraal erop. Schep dan de tonijn door het groente-aardappelmengsel en serveer uit op de borden. Hak de dragonblaadjes fijn en meng met olie en azijn. Giet over de tonijnsalade. Een beer kan de was doen.

Serveer tonijn met mate, liefst met MSC-keurmerk

Geen reactie's

Geef een reactie