Tropische verrassing (tonijnsalade)

Wilt u een tropische verrassing met tonijnsalade? Lees dan verder. Een slanke den is niet per definitie een mooie den. Er was eens een prachtig dik meisje. Haar naam was Sina en ze woonde op het eiland Samoa in de Stille Oceaan. Op een dag kreeg ze van haar moeder een bijzonder huisdier: Pili de paling. Sina nam hem mee naar een klein meer en verzorgde hem goed. Pili werd in de loop der tijd verschrikkelijk groot en sterk en hopeloos verliefd op zijn verzorgster. Toen Sina op een dag een duik nam, zwom hij haar achterna en liet haar niet meer gaan. Zij wist te ontkomen en deed haar beklag bij de dorpsoudste. Die dacht een moment na en besloot dat de vis moest sterven.

Pili begreep dat hij te ver was gegaan en wilde spijt betuigen, maar daarvoor was het te laat. Het beest mocht een laatste wens doen – voordat hij werd opgegeten. Hij verzocht om zijn hoofd te laten begraven, opdat hij tot kokosnootboom kon uitgroeien. Zo zou er voor Sina altijd eten in overvloed zijn.

Moraal van dit verhaal? Op Samoa is genoeg te eten voor iedereen. Een dikke vrouw is er een mooie vrouw. Maar op (Amerikaans) Samoa zijn de mensen niet alleen fors door overvloedige kokosnootconsumptie, het hoofdingrediënt van bijna alle lokale schotels, maar ook door koolhydraatrijke voeding naar Amerikaans voorbeeld. Tegenwoordig is 60 tot 70 procent obees. Het eiland wordt tegenwoordig wel de dikste plaats op aarde genoemd. Was het vroeger zo dat mollig synoniem was aan rijkdom, vruchtbaarheid, schoonheid en succes, onderzoek van de Arizona State University uit 2011 wees uit dat een kentering in de beeldvorming heeft plaatsgevonden: nu worden ook de dikkerds op Samoa als dom en lui beschouwd.

Oka, tonijnsalade uit Samoa
voorgerecht voor 3 personen

200 gram tonijn, in dunne plakjes gesneden
flinke scheut limoensap
½ spitskool, in dunne sliertjes gesneden
½ komkommer (geschild), in blokjes
flinke scheut kokosmelk
sliertje wasabi (Japanse sambal-achtige)
zout, naar smaak

Samoa kent mooie lokale gerechten, zoals oka. Dat is een salade die op zondag wordt gegeten. Alhoewel je tonijn vanwege overbevissing eigenlijk niet meer mag eten, wil ik voor dit gerecht een uitzondering maken. Zeg tegen de visboer dat u de tonijn rauw gaat eten, dan zal hij uit de koeling verse halen. Snijd die moot in zeer dunne plakjes. Giet er een scheut limoensap overheen en zet minstens een uur – afgedekt – in de koelkast. Klief met een scherp mes de spitskool in tweeën en snijd de helft in mooie dunne sliertjes. Schil de komkommer en snijd in blokjes. Maak een dressing van de kokosmelk, het limoensap en de wasabi (een soort Japanse sambal die van mierikswortel is gemaakt). Proef op smaak, voeg eventueel zout toe. Drapeer kool, komkommer en vis op een mooie schaal. Giet de dressing eroverheen.

Serveer bij voorkeur op een zonovergoten zondag.

samoa_girl1

sina-and-tetuna

Geen reactie's

Geef een reactie