Lekker losbandig met tomatensinaasappelsoep

Kilo’s tomaten bungelen nu in mijn daktuin, in alle schakeringen rood. Deze partij gaat zijn weg vinden in jam, chutney en soep. Pommes d’amour (liefdesappeltjes) noemen de Fransen ze ook wel: tomaten bevatten volgens hen een afrodisiacum.

Wat dat betreft kijk ik nergens van op, ik ben opgegroeid in de losbandige jaren zeventig. Uit sentimentaliteit neem ik af en toe een duik in de culinaire geschiedenis van dat decennium, toen aten we de gekste dingen.

In dagblad Het Vrije Volk van 6 augustus 1971 vond ik dit aparte soeprecept van de Suikerstichting, een voorlichtingsinstituut dat door fabrikanten is opgericht. De stichting bestaat nog steeds. Volgend jaar wordt het 50-jarig bestaan gevierd, al heeft er wel een naamsverandering plaatsgevonden. Tegenwoordig wint u advies in bij het Kenniscentrum suiker & voeding. Ook voor recepten, kijk maar op hun site.

Aardbeimannetjes

U kunt er bovendien terecht voor ludieke kindertraktaties. Mijn oog viel op de aardbeimannetjes: men neme een zak aardbeibollen en een zak Smarties, wat vruchtenhagel en wat gesmolten chocolade. Snijd de aardbeibol open en duw er een Smartie in. Da’s het mondje! Bedek de bovenkant met chocolade. Strooi er wat vruchtenhagel op: de haartjes. Stip er oogjes in en voilà, daar is uw aardbeimannetje.

Kennisinstituut Bier

Het Kenniscentrum heeft een arts, een fabrikant, een ondernemer en een groep voedingswetenschappers aan zich weten te binden. Een van hen combineert zijn functie met het voorzitterschap van het Kennisinstituut Bier. Goeie combi. Zou dit zevental op een zaterdagmiddag deze traktatie hebben bedacht? Onder het genot van een pilsje? Dan waren ze in de jaren zeventig toch een stuk creatiever met deze tomaten-sinaasappelsoep. In het originele recept ging een flinke hoeveelheid suiker en bloem. Hier kies ik liever voor ongebondenheid.

Tomatensinaasappelsoep
Voorgerecht voor 4 personen

1 kg ontvelde en ontpitte vleestomaten
scheut olijfolie
2 fijngesnipperde uien
2 fijngehakte worteltjes
1 l (kippen)bouillon
1 laurierblaadje
1 theel. citroenrasp (van een biologische citroen)
1 sinaasappel (biologisch, gebruik sap en schil)
verse peper
250 ml slagroom

Pak een koekenpan. Fruit het uitje zachtjes in wat olie. Doe er de gehakte worteltjes bij en laat op een zacht vuur in een kwartier garen. Pak een pan en breng de bouillon erin aan de kook. Doe er een laurierblaadje bij. Laat trekken. Doe de tomaten en het ui-wortelmengsel in de blender. Pureer. Voeg toe aan de bouillon. Doe de citroenrasp en een paar sliertjes sinaasappelschil erbij. Pers de sinaasappel uit, giet het sap bij de soep. Warm nog even door. Verwijder het laurierblaadje. Breng op smaak met peper en eventueel wat zout. Klop dan de room erdoor en serveer.

Geen reactie's

Geef een reactie