tahoe ketjap

Betty’s pittige tahoe ketjap

Betty en Neeltje heb ik nooit ontmoet. Beide dames leerde ik pas onlangs kennen. Dat kwam door de nalatenschap van de eerste; haar kookboeken mag ik nu de mijne noemen, en dat terwijl ik niet eens familie ben. Betty was fan van kookschrijfster Neeltje. Waarschijnlijk koken beide dames nu in de hemel een lekker potje Indisch.

Betty Heslinga Sietsema (1905-1985) had stijl. Ze hield van mooie kleren, van bridgen, borduren en koken. Ze trouwde in 1929 met de handschoen en reisde haar man achterna naar Java. Samen kregen ze een zoon. In de jaren dertig keerden ze terug naar Nederland. Betty wijdde zich volledig aan het huisvrouwschap. Toen ze op een dag ontdekte dat haar man vriendinnen had, vroeg ze echtscheiding aan en verhuisde naar Epe.

Betty kon alles

Ze was een pittige dame. Een houtsnip klaarmaken of een ingewikkelde saus monteren? Een Indisch pasteitje fabriceren? Betty kon het allemaal. De stapel kopietjes die ik in haar nalatenschap aantrof, intrigeerden me. Die bevatten Neeltjes recepten, voorzien van Betty’s commentaar.

Die kopieën zijn afkomstig uit de Scheepsbel, het personeelsblad van de Koninklijke Marine. In 1983 zijn die recepten als boekje verschenen, onder de titel Neeltje totaal. Na de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië, in 1949, keerden tienduizenden militairen terug naar Nederland. Neeltje schreef voor hen deze recepten, vanaf 1969 tot in de jaren tachtig. Zoals wij nu recepten delen door elkaar linkjes te sturen, zo deelde je in die tijd kopietjes.

Waarschijnlijk gaf een vriendin de kopieën aan Betty, die bij dit gerecht schreef: ‘Erg lekker!’ Ze paste de receptuur geheel aan – en dat heb ik ook gedaan, want veertig jaar geleden waren recepten vaak een opsomming ingrediënten met korte uitleg. 

Saus

1 gesnipperd sjalotje

olie

1 teen knoflook, fijngehakt

50 ml zoete ketjap

1/2 eetl. azijn of citroensap

sambal naar smaak

Tahoe

1 blok tahoe (of tofu)

olie

wat slablaadjes

200 g taugé

selderij, fijngesneden

Voor de garnering: geroosterde uitjes, kroepoek, 1 hardgekookt ei, koude aardappelblokjes, wat schijfjes komkommer, wat preiringetjes.

Voor de saus: bak het sjalotje en wat knoflook in wat olie. Giet de ketjap erbij. Roer en meng met de azijn en de sambal. Breng op smaak met suiker en zout. Houd warm.

Snijd de tahoe in plakjes en bak in de olie lichtbruin, maak er daarna dobbelsteentjes van. Schik op een grote schaal de slablaadjes en leg de tahoe erop. Strooi de taugé eroverheen en begiet met de saus. Leg de garnering erbij en bestrooi met de selderij.

Meer lezen over de Indische keuken? Kijk dan hier en hier.

Geen reactie's

Geef een reactie