oosterse groenteschotel

Oosterse groenteschotel voor al uw dieetwensen

Carrie van Doorn is cateraar, maar ze zou ook prima voedseltrends kunnen voorspellen. Onlangs stond ze anderhalve maand op een filmset en toen vielen haar een paar dingen op: die jonge acteurs mankeren tegenwoordig van alles. Eentje die toch echt had gezegd aan lactose-intolerantie te lijden, zag ze ná de opnamen taart met slagroom weghappen. Ja, dat kon wel voor een keertje, zei hij nog. En al die acteurs met glutenallergie… Een mens was bijna geneigd een doktersbriefje te vragen.

Dieetwensen
Haar topdrie van mensen met dieetwensen? Op nummer 1 staan de lactosevrijen, op 2 de glutenvrijen en op 3 de veganisten. En de lowcarb-aanhangers? ‘Die zijn niet zo’n probleem’, zegt ze. Laatst caterde ze voor The Golden Earring, onwijze lekkerbekken zijn dat. Maar wel in shape blijven, hè. Zij nemen hooguit drie aardappeltjes of een lepeltje rijst. Kortgezegd: veel groen, geen suikers.

Wat ze dan voor hen maakt? Een oosterse groenteschotel, daar scoort ze sowieso altijd goed mee: ‘Daar worden mensen blij van. Het is leuk om te maken, niet zo bewerkelijk en het ziet er ook nog kleurrijk uit.’

Dus maakte ik een Indonesisch-achtig groentengerecht van grand old lady Beb Vuyk. Kemirienoten kunt u vervangen door macadamia’s, asem door citroensap en salamblad door laurier – al is dat niet hetzelfde.

Oosterse groenteschotel à la Beb Vuyk, voor 4 personen
Kruidenpasta
5 eetl. uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, gesnipperd
2 theel. sambal
3 gepofte kemiries, gehakt
2 theel. laos
2 theel. suiker
1 stengel sereh, gekneusd
1 salamblaadje
flinke scheut neutrale olie

Groentebasis
1 grote aardappel, in blokjes (vastkokend)
200 g spitskool, gesneden
200 g sperzieboontjes, in stukjes
200 g worteltjes, in rondjes
1/2 liter bouillon
1/2 blok santen
1 dessertlepel asem, aangelengd met 3 eetl. water

Maak een pasta van de kruiden, met behulp van vijzel of keukenmachine. Pak een grote pan of wok, bak in een scheut olie het kruidenmengsel langzaam bruin en schep om. Voeg de groenten toe, laat zachtjes pruttelen. Doe de bouillon erbij. Schep om en voeg de santen toe. Laat gedurende 20 minuten zachtjes pruttelen. Voeg voor het opdienen het asemwater toe. Serveer met ei en rijst.

Kant-en-klaar
De moed zinkt u in de schoenen? Tja, het zijn wel veel ingrediënten voor de kruidenpasta, al is het bereiden zo gepiept. Kant-en-klare sajoers zijn bij de toko of de supermarkt te koop.

Meer uit de oosterse keuken? Kijk dan even hier, bij tante Beb.

Geen reactie's

Geef een reactie