Hollandse gadogado

Hollandse gadogado van tante Beb

Als je het even niet meer wist, belde je gewoon Conimex. Vooral mannen waren geïnteresseerd in de culinaire advieslijn van de Aziatische keukenspecialist. In juli 1984 kreeg de 200 duizendste beller als beloning een rijsttafel, thuis klaargemaakt door ‘deskundige culinaire medewerkers’. Dat las ik in een artikel van het Nederlands Dagblad. De hulplijn bestond toen vijf jaar.

In die tijd kwam ook een receptenboekje uit, dat ik onlangs cadeau kreeg (met dank aan Liesbeth van Warmerdam). Daarin zie je haarfijn de opmars van de kant-en-klaarkeuken. Naast uitleg van elk gerecht, met ingrediënten, staat ook de instantversie vermeld.

Bij het groentegerecht gadogado, dat we dadelijk maken, ontbreekt het recept voor de bijbehorende pindasaus. Die kon u immers gewoon kopen onder de naam ‘Gadogado’. Wat drinken we bij de rijsttafel? Bier! Op de foto staat een fles Heineken.

Sinds 1932 brengt Conimex Aziatische producten op de markt, mede dankzij ons koloniale verleden. In de loop der tijd kwamen meer spelers op de markt zoals Kokki Djawa en Go-tan.

Gadogado is voor mij jeugdsentiment. Het was het goedkoopste gerecht van de afhaalchinees uit Enschede. En als die gesloten was, dan kon de grootste sukkel dit zelf maken, met dank aan alle instant-pindasauzen die in de jaren tachtig op de markt kwamen. Niet echt lekker, niet echt gezond. Hoe het echte werk smaakt, weet ik natuurlijk niet. Deze versie is een afgeleide van een afgeleide van kookboekenschrijfster Beb Vuyk (1905-1991), die er ook nog tahoe en tempé aan toevoegde. Kokosmelk gebruikte zij niet, maar dat vind ik wel lekker.

Ingrediënten voor Hollandse gadogado

1/4 bloemkooltje, in roosjes

1 stronk broccoli, in roosjes

200 g sperzieboontjes

handje taugé

4 gekookte eieren

wat kroepoek

wat emping

eventueel wat gekookte rijst

geroosterde uitjes (kant-en-klaar te koop)

voor de pindasaus
2 sjalotten, gehakt

1 teentje knoflook, gehakt

1 theel. sambal

1/2 theel. trassi

1 schepje bruine suiker

scheut neutrale olie

scheut asemwater of azijn

2 eetl. Surinaamse pindakaas (die is lekker pittig)

flinke scheut kokosmelk

scheut ketjap

Bereiding
Stoom de groente beetgaar. Maak intussen de saus: meng of vijzel de uien, de knoflook, de sambal, de trassi en de suiker tot een pasta. Verhit een scheut olie in een braadpan en roerbak het kruidenmengsel.

Voeg dan een scheut water toe en breng weer aan de kook. Meng de pindakaas erdoorheen. Roer goed. Doe dan de kokosmelk erbij en een scheutje gezuiverde tamarinde (of azijn) toe. Voeg ketjap toe naar smaak.

Rangschik de groenten op een schaal, met kroepoek, emping, rijst, geroosterde uitjes en ei. Voeg de saus apart toe. 

Geen reactie's

Geef een reactie