Syrniki

Syrniki, Oekraïens troosteten

Het is de heimwee die Sacha de keuken in drijft. Zij vluchtte anderhalf jaar geleden met haar kat Elsa naar Amsterdam. In Oekraïne leidde ze een luxeleven, al was ze zich daar destijds niet van bewust.

Sacha (32) had een goede baan in de ict en een eigen appartement in Charkiv. Tot de bommen huis en haard verwoestten. Nu deelt ze in Amsterdam een kamer van ongeveer 16 vierkante meter met drie vreemde vrouwen en kookt ze in een keuken waar twintig anderen ook gebruik van maken. Elsa heeft onlangs in Hollandse grond een laatste rustplaats gevonden. Zestien jaar waren ze onafscheidelijk.

Eten biedt in zware tijden troost. Als de droefenis groot is, maakt Sacha bij voorkeur syrniki. De superdikke cottagecheese voor deze Oekraïense pannekoekjes vond ze in de Poolse supermarkt onder de naam tworog, het Russischwoord voor kwark.

De cottagecheese uit de Hollandse supermarkt volstaat niet, die is te vochtig. Dan is te veel bloem nodig om er een samenhangend beslag van te maken, en gaat er veel smaak verloren.

Koken is voor Sacha een voortdurende zoektocht naar de smaken van thuis. Ik speur soms met haar mee. In mijn Turkse supermarkt vond ik gekruide otlu çökelek, een droge, kruimelige witte kaas. Die leverde een smakelijke hartige variant op.

Sacha kon dit uitstapje wel waarderen. Ze adviseerde om bij mijn syrniki vet uitgebakken ontbijtspek van de Albert Heijn te serveren, die doet heel erg denken aan de salo (reuzel) van thuis.

Ingrediënten voor syrniki, ontbijtgerecht voor 2 tot 3 personen.

300 g stevige cottagecheese of otlu çökelek
1 tot 2 eieren
1 tot 2 eetl. bloem (of meer)
eventueel suiker naar smaak
olie om in te bakken
ter garnering: vijgen, pruimen, kiwi, mandarijn, eventueel poedersuiker of jam.

Meng de cottagecheese met de eieren in een beslagkom. Voeg de bloem toe. Het beslag mag drassig zijn, maar niet nat, want dan vallen de pannekoekjes uit elkaar. Liefhebbers van zoet kunnen suiker toevoegen, ik vond dat niet noodzakelijk. Draai van het ietwat kleverige beslag balletjes, formaat pingpongbal, en druk ze een beetje plat.

Verwarm de olie in de koekenpan. Leg drie balletjes erin, bak om en om goudbruin. Schep eruit en bak de volgende. Serveer met vers fruit of een lekkere jam. Strooi er desgewenst poedersuiker overheen.

Iedere Oekraïner maakt eigen syrniki-varianten, vergelijk het met de verschillende pannekoeken uit de Nederlandse keuken, zoals die met spek en appel. Varieer gerust naar hartenlust. Eet ze wel warm, de knapperige buitenkant en het warme binnenste gaan als ze afgekoeld zijn verloren.

Trek in nog een Oekraïens gerecht? Maak dan haring onder de bontjas.

Met dank aan moeder en dochter Vakulenko.

Geen reactie's

Geef een reactie