Strammer Max

Een eitje bij het ontbijt sloeg hij nooit af. Ook zette hij graag zijn tanden in een biefstuk. Hoogleraar voedingstechnologie Fred Kummerow zwom dagelijks een halfuur en fietste naar zijn werk. Hij was het toonbeeld van gezondheid. Kortgeleden overleed hij op 102-jarige leeftijd.

Toen hij 8 was, besloten zijn ouders vanuit Berlijn te verhuizen naar de VS. De familie vestigde zich in Milwaukee, waar zijn vader werkte in een cementfabriek. Dat was ook het toekomstperspectief voor de jonge Fred, ware het niet dat hij op 12-jarige leeftijd een scheikundesetje cadeau kreeg en verknocht raakte aan de wetenschap.

Zo’n tachtig jaar deed hij onderzoek naar hartziekten en hij ontdekte al in 1953 dat niet cholesterol de oorzaak was van hartfalen, maar de synthetische transvetten die zich bijvoorbeeld in margarine bevonden. Pas in 2015 kreeg Kummerow erkenning van de FDA, de Food and Drug Administration. Hij heeft dat wel met een proces moeten afdwingen.

Als eerbetoon aan Kummerow maken we een ferm ontbijt, geïnspireerd op de Berlijnse Strammer Max (dialect voor erectie; een ei zou potentieverhogend zijn). Ik gaf er een eigen draai aan. Het lijkt een eenvoudig spiegeleitje, maar het ziet er op deze manier gesoigneerder uit. Gebruikt u liever rosbief, dan heet het geen Strammer Max, maar een Strammer Otto.

Strammer Max
Ontbijt voor 2 personen

Ingrediënten
– 6 boterhammen (zuurdesem)
– boter
– 2 eieren, gesplitst
– plakjes ham
– plakjes rosbief
– blaadjes platte peterselie
– 2 tomaten, in plakjes
– augurkjes
– eventueel kaas
– mosterd naar smaak
– extra: ronde steekvorm

Snijd met behulp van een metalen steekvorm een rondje uit de boterhammen. Bak de zes schijfjes in een beetje boter aan beide kanten lichtjes bruin in een stevige koekenpan.
Haal uit de pan, leg op een bord en beleg één met een plakje ham (of rosbief) en één met tomaat. Snijd de randjes vlees af.
Laat een klontje boter smelten in de nog warme pan. Pak de steekvorm, vet in, en laat daarin een eidooier glijden. Giet er wat eiwit bij. Laat langzaam stollen op een zacht vuur.
Verwijder de steekvorm en schuif het spiegeleitje op een boterham met ham of rosbief. Bak daarna het tweede eitje.
Leg het eitje met boterham op de boterham met tomaat. Het Strammer Max-torentje is daarmee bijna compleet. Bestrooi met peper, zout en wat platte peterselie.
Garneer eventueel met augurkjes en kaas. Mosterd is er ook lekker bij.

Geen reactie's

Geef een reactie