spookbroodjes

Spookbroodjes voor in het donker

Nu de zomer echt voorbij is en de wintertijd zijn intrede heeft gedaan, is het volgens de oud-Keltische traditie tijd voor Samhain, het feest dat we tegenwoordig kennen als Halloween. Eigenlijk is het een nieuwjaarsfeest, om te vieren dat al het leven in het donker begint en eindigt.

Om het oude jaar goed uit te luiden, dek je ook de tafel voor de overleden familieleden onder het motto: de oogst is binnen, het occulte samenzijn kan beginnen.

Het zoete krenten- en rozijnenbrood dat volgens Ierse traditie op tafel staat, is barmbrack, vrij vertaald: spikkeltjesbrood van rozijnen en krenten. Traditiegetrouw gaat er een muntstuk in. Tref je dat aan, dan zal het nieuwe jaar welvarend zijn. Vind je een vingerhoed, dan blijf je voorlopig alleen.

Van mijn spikkeltjesbroodbeslag heb ik bolletjes gedraaid, dat eet wel zo handig in het donker. Ik heb er een naam voor bedacht: spookbroodjes.
Ingrediënten voor 20 spookbroodjes
250 ml melk
75 g boter
1 zakje gist
75 g bruine basterdsuiker
1 ei, losgeklopt
450 g volkoren meel
½ theel. kaneel
½ theel. nootmuskaat, versgeraspt
½ theel. zout
100 g krenten
150 g rozijnen
schilletje van een sinaasappel, fijngehakt
1 eetl. gesmolten boter

Stuk vershoudfolie

Verwarm de melk met de boter in een pannetje, laat de boter erin smelten en haal dan van het vuur. Pak een kom en meng de gist met 1 eetlepel van de basterdsuiker. Voeg de helft van het melkmengsel toe. Giet het losgeklopte ei erbij. Roer goed.

Doe het meel met de kaneel, de nootmuskaat en het zout in een beslagkom. Meng goed. Maak een kuiltje in het midden en giet het gistmengsel erin. Strooi een beetje meel over het vocht en laat 20 minuten op een warme plek staan tot op het gistmengsel piepkleine belletjes zijn ontstaan.

Voeg dan de rest van de botermelk toe en kneed tot een soepel deeg. Stort dat op een met bloem bestoven aanrecht. Voeg de suiker, de rozijnen, de krenten en de fijngehakte sinaasappelschilletjes toe (gebruik alleen het oranje deel) en kneed geruime tijd.

Doe het deeg in een met boter ingevette beslagkom, dek af met vershoudfolie en laat het op een warme plaats staan tot het deeg in volume is verdubbeld. Kneed nogmaals door. Beleg de bakplaat met bakpapier. Draai balletjes en leg die erop. Bestrijk de bovenkant met gesmolten boter en dek af tot het deeg wederom in volume is verdubbeld.

Verwarm de (hetelucht)oven voor op 190 graden. Schuif de plaat in de oven. Bak de spookbroodjes goudbruin in ongeveer 20-25 minuten, afhankelijk van uw oven. Laat wel even afkoelen.

Trek in een lekker broodschoteltje? Maak dan bread pudding!

Geen reactie's

Geef een reactie