saliepesto

Saliepesto, het geheim van een goed huwelijk

Ken ik het geheim van een goed huwelijk? Zeker. Culinair gezien ben ik zeer geïnteresseerd in koppeltjes die elkaar goed aanvullen.

Salie is een prachtig kruid. De Fransen en de Italianen weten er wel weg mee, in vlees of pasta, en ze voegen het ook toe aan botertjes. Gek genoeg was de enige toepassing die ik kende een medicinale. Mijn oma dronk gedroogde salie in warme melk als ze grieperig was of leed aan zwaar damesongemak. De geur heb ik altijd geassocieerd met ziek zijn.

Ging ik er daarom zo vaak aan voorbij? De toepassing in vlees is logisch, maar dat eet ik niet zo vaak. Het plantje dat ik jaren geleden kocht en dat nu op mijn daktuin staat, is inmiddels uitgegroeid tot een uitdagende struik.

De tijd was rijp om mijn creativiteit aan te boren en te oogsten – en nu ben ik compleet verslingerd. Zo doet mijn saliepesto het geweldig op flinke plakken gegrilde vleestomaat. En dan is het dubbel feest, want het tomatenseizoen is inmiddels begonnen.

Ingrediënten voor saliepesto, bijgerecht voor 3 personen

15 g salie

scheut olijfolie om in te bakken

75 g cashewnoten, fijngemalen

65 g parmezaan, grof geraspt

1 teen knoflook, fijngehakt

peper en zout naar smaak

flinke scheut goede olijfolie (voor salades)

drup appelciderazijn

2 flinke vleestomaten, in dunne plakken

1 eetl. plat peterselieblad, ter garnering

saliepesto

saliepesto

Was de salie en laat goed uitlekken. Haal de blaadjes eraf. Verwarm in een kleine koekenpan een flinke scheut olijfolie. Leg de salieblaadjes er een paar minuten in, maar laat ze niet bruinen.

Doe de cashewnoten, de parmezaan en de knoflook in een mengbeker. Houd een beetje parmezaan achter de hand. Voeg de salie plus olie toe. Giet er een flinke scheut zachte olijfolie bij. Zet er de staafmixer op, blender tot een pasta. Breng op smaak met peper en zout en een drup appelciderazijn. Doe de pesto in een schone pot, sluit af en zet in de koelkast

Snijd de vleestomaten in dunne plakken. Laat het steeltje eraan zitten – voor een koninklijk effect. Bekleed een ovenplaat met bakpapier en leg de tomatenplakken erop. Bestrijk met olijfolie. Bak of gril ze een paar minuten, afhankelijk van uw oven.

Leg de tomaten op de borden. Schep een paar lepeltjes saliepesto ernaast. Garneer met geraspte parmezaan en platte peterselie. Er kan een gekookt eitje bij of desnoods een plak gebakken bacon, maar dat hoeft niet. Serveer er een frisse groene salade naast en wat lekker brood. Met een salie-knoflookbotertje is het feest compleet.

Ook lekker? Rucolapesto!

2 Reactie's
  • Hildegard Groot
    Geplaatst op 18:04h, 05 juni Beantwoorden

    Hallo Marielouise,
    Hoeveel salie ongeveer? Dat ontbreekt in het recept. Ziet er heerlijk uit!

    • Marie Louise Schipper
      Geplaatst op 10:24h, 06 juni Beantwoorden

      Beste Hildegard,

      Dank voor je reactie. Wat dom van mij dat ik de hoeveelheid er niet bij heb gezet: ik nam ongeveer 15 gram takjes. Proef goed, de smaak kan soms vrij intens zijn, dan heb je minder nodig.
      Hartelijke groet,
      Marie Louise

Geef een reactie