rucola

Rucola voor mannen in de weigerstand

Mannen en groente zijn een gewaagde combinatie. Slechts een bordje sla als rucola kan het kind al in hen naar boven doen drijven, en zet ze acuut in de weigerstand. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat in de meeste restaurants tegenwoordig de groenten op de bon zijn. De Siciliaanse biologische pastafabrikant La Bio Idea heeft er iets slims op gevonden: die verwerkt in zijn pasta worteltjes: de instant minutini con carota. Maar is dat niet net zoiets als volkoren witbrood bakken zoals boterfabrikant Blue Band doet?

Zolang mannen nog steeds denken hun kracht te ontlenen aan een biefstuk, wikkel ik een tuiltje rucola in een plakje rauwe ham, als een bosje bloemen. Wel besprenkel ik de rucola vooraf met wat olijfolie. Ik vind de smaak van raketsla, een van zijn andere namen, lekker kruidig. Of ik serveer carpaccio van rosbief, ook zo’n overschat mannengerecht, en doe er een toef rucolapesto bij. Doorgaans wordt pesto gemaakt van pijnboompitten, maar die zijn vaak te vet, verbranden in de pan of smaken ranzig door ouderdom. Ik vervang ze liever door walnoten.

Ingrediënten voor een potje pesto

40 g rucola
paar basilicumblaadjes
10 forse walnoten
flinke hoeveelheid Parmezaanse kaas
gulle hoeveelheid goeie olijfolie
eventueel: dikke teen knoflook, grofgehakt

Doe 40 gram rucola (doorgaans wordt die verkocht in zakjes van ongeveer 75 gram), wat basilicumblaadjes, 10 walnoten en de Parmezaanse kaas in een mengbeker. Giet er een ruime hoeveelheid olijfolie overheen. Knoflook kan erbij, maar hoeft niet. Zet er de staafmixer op en maak er een mooi, liefst een beetje grof smeersel van. Zit er onverhoeds te veel olijfolie in, dan houd ik altijd wat kaas of noten achter die ik later toevoeg. Breng op smaak met peper en zout. Te serveren bij pasta, portobello’s of – inderdaad – bij de carpaccio.

Geen reactie's

Geef een reactie