Evenwichtige pasta

Het Amsterdamse pleintje in mijn straat heeft allure. En niet onbelangrijk: er is een eetcafé met terras. Op warme dagen is er tegen zessen een invasie van hippe vaders en moeders met hun kroost. Zij komen van hun werk, de kinderen van de crèche. Papa en mama nemen vervolgens hun eerste prosecco’tje en de kinderen genieten van hun appelsap.

Na een half uurtje komen de eerste barsten in het gezelligheidsplaatje, als de ouders besluiten niet thuis te eten, maar op het terras. Het restaurant heeft voor 10 euro een fijn kindermenu, met pasta en pesto of iets met worst en frites. ‘Blijven we lekker hier, hè Mees’, zegt mama tegen haar zoon die inmiddels alle fietsachterlichten met een stok heeft bewerkt en een hond van zijn staart wil verlossen.

Papa kijkt er vergoelijkend naar en zegt tegen een buurman aan een belendend tafeltje: ‘Mees had een zware dag op de crèche.’ En in de kroeg, denk ik dan maar. Wie heeft toch bedacht dat cafébezoek leuk is voor kinderen? Tegen de tijd dat de dampende schalen op tafel staan, zijn de kinderen doorgedraaid en werpen zich krijsend ter aarde. Terecht. Kinderen zijn conservatief. Die willen, net als ik, gewoon warm eten aan het einde van de middag. Onregelmatig eten, daar komen dikke kinderen en volwassenen van. Vroeger aten we nog geen pasta met pesto. Pasta met champignons maak ik graag.

Pasta met champignons
Voor 2 personen

gulle handen pasta
1 uitje of sjalotje, fijngesneden
250 gram kastanjechampignons
1 flinke theelepel Vitam eekhoorntjesbroodbouillonextract
flinke scheut olijfolie
eventueel wat knoflook, geperst
peper naar smaak
parmezaanse kaas, geraspt

Tip voor afvallers: pasta is een dikmaker, maar ik vind het te lekker om niet te eten. Ik serveer er lekker veel champignons bij als tegenwicht. Kook pasta in ruim water met zout in een kleine 10 minuten beetgaar. Giet af. Snij in de tussentijd een uitje of sjalotje fijn en bak langzaam goudbruin in een scheut olijfolie. Er kan eventueel wat knoflook bij. Veeg de champignons schoon en snij ze in plakjes. Voeg ze bij het uitje en bak al omscheppend mee. Doe er desnoods nog een beetje olijfolie bij en een flinke theelepel Vitam eekhoorntjesbroodbouillon extract, verkrijgbaar bij de biologische winkel. Giet de pasta af en voeg bij het champignonmengsel. Er hoeft geen zout bij, wel peper. Meng goed en rasp er desgewenst wat parmezaanse kaas overheen. Dien snel op.

Geen reactie's

Geef een reactie