Rosolli-salade

Rosolli-salade, kleurrijk feestje op tafel

Gezond blijven in een woud van verlokkingen is niet eenvoudig, en al helemaal niet voor de jeugd. Volgens de laatste cijfers, uit 2021, is 15,5 procent van de 4- tot 12-jarigen te zwaar.

In Nederland zijn er al sinds 2005 initiatieven om kinderen gezonder te krijgen – zonder groot effect. De belanghebbenden gingen om tafel en riepen een publiek-privaat-samenwerkingsverband in het leven. Beide partijen juichten elkaar toe, de jongens en meisjes renden een paar rondjes voor de camera, alles bleef zoals het was en het overgewicht nam toe.

Hoe staat het in de rest van Europa? Onlangs bleek dat het overgewicht van Finse kinderen is afgenomen. Hoe ze dat daar bewerkstelligden, is simpel. Je ziet op de scholen geen automaten. De jeugd krijgt voedingsvoorlichting én een gezonde lunch. Gratis. Dat bleek het ei van Columbus.

Die Finse keuken mag er trouwens wezen: van silli ja uudet perunat ( nieuwe aardappeltjes met haring) tot mustikkapiirakka (bosbessentaart) of rosolli, een kleurrijke salade die je traditioneel met Kerst eet, maar die ook nu niet is te versmaden.

Ingrediënten voor Rosolli-salade, hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen

500 g aardappelen, gekookt

scheut citroensap

peper en zout naar smaak

3 gekookte bietjes, in dunne plakjes

1 winterpeen, gekookt, in plakjes

1 zure appel, in plakjes

1 gekookt ei, in plakjes

250 g zalm, gerookt

2 tot 3 eetl. zure room

1 theel. mierikswortelspread

scheut appelciderazijn

½ rode ui, in reepjes

10 tot 15 zure augurkjes

eventueel: een kookring

Stamp de koude aardappelen tot een puree. Voeg een scheut citroensap toe en breng op smaak met peper en zout. Zet even apart. Snijd de bietjes in plakjes, doe hetzelfde met de winterpeen, de appel en het eitje.

Volgens de Finse traditie neemt u vervolgens een grote schaal en legt u daarop hoopjes aardappel, biet, wortel, appel, ei en zalm. U mengt niet. Ernaast serveert u een sausje van zure room, mierikswortel en appelciderazijn. De salade garneert u met reepjes rode ui en zure augurkjes. Dat ziet er kleurrijk uit.

Het is leuk om van dit gerecht een stapeltaartje te maken met behulp van een kookring. U pakt een bord, legt daarop de kookring en lepelt de aardappelpuree erin. Daarop legt u de zalm, vervolgens de mierikswortelroom, de wortel, het eitje en wederom een laagje room. Daarop legt u de appel. De bietjes vormen het dakje, de augurkjes en de uienreepjes maken het geheel af. Een stevig zuurdesembroodje smaakt er lekker bij.

Trek in meer salades met biet?

Geen reactie's

Geef een reactie