roomboterkoek met gember

Roomboterkoek is vet lekker

Zijn moeder bakte het vlees altijd in Croma. ‘Zou dat spul nog bestaan?’, vroeg vriend Louis onlangs. Die vraag vormde een mooie gelegenheid om weer eens op supermarktexpeditie te gaan. Het was even zoeken, maar onder in het margarineschap blonken de pakjes me tegemoet. Ik zag zelfs Smeltjus!

Volgens de fabrikant kwam Croma in de jaren zestig op de Nederlandse markt, als alternatief voor vleesbereiding in rundervet. Duiken we wat dieper in de geschiedenis, dan blijkt dat NV De Nieuwe Margarinefabrieken al in 1928 adverteerde met Croma. Margarine was een kunstboter: hip, houdbaar en zeer geschikt voor gebruik in de tropen.

Zo vond in augustus 1953 in Jakarta een Croma-kookdemonstratie plaats bij bakker Otten. Met drie soorten vet ging het personeel aan de slag. Ze maakten er botercrème mee, een taartbedekker, en die bleek later wel tien tot twaalf dagen houdbaar!

Dat bij het hardingsproces van die margarine zeer ongezonde transvetten ontstonden, met een groot risico op hart- en vaatziekten, was toen nog niet bekend. De Engelse voedingswetenschapper Hugh Sinclair schreef er in 1956 over, maar het duurde nog tot de jaren negentig eer de voedingsindustrie industrieel vervaardigde transvetten uit de etenswaren weerde.

Voor roomboterkoek gebruik je geen margarine, zeggen banketbakkers. Roomboter, suiker en bloem vormen de hoofdbestanddelen. Gezond? Nee. Lekker? Ja.

Ingrediënten voor roomboterkoek (eventueel met gember)

250 g roomboter (ongezouten en op kamertemperatuur)

150 g fijne kristalsuiker

100 g witte basterdsuiker

snufje zout

300 g bloem

8 bolletjes stemgember (alleen voor liefhebbers)

1 losgeklopt ei

extra: een gesloten (boter)koekvorm

Pak een kom en meng de boter, de suiker en het snufje zout. Als u een mooie bal in handen heeft, kan de bloem erbij. Blijf goed kneden tot alle ingrediënten gemengd zijn. Verpak de deegbal in wat huishoudfolie en laat een uur rusten in de koelkast.

Pak dan de bakvorm met een diameter van 20 centimeter, vet die in met boter en bekleed met een vel bakpapier, dan laat de koek zich later makkelijk uit de vorm halen. Neem geen springvorm, dan loopt de boter weg. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de vorm met het deeg en duw goed aan. Snijd de eventuele gember doormidden en druk in het beslag.

Maak met een borrelglas cirkels in het deeg, of trek ruitjes met een mes. Bestrijk met het losgeklopte ei en bak goudbruin in 20 tot 25 minuten op 200 graden, afhankelijk van uw oven. Laat goed afkoelen, dan kan de koek mooi uitharden. Snijd dan in vierkantjes of puntjes en deel uit.

Trek in nog meer boterkoek?

Geen reactie's

Geef een reactie