roomboterkersencake

Roomboterkersencake voor kleine dieven

Als de kersen rijp waren, konden velen de verleiding niet weerstaan. Al die bomen tot de nok toe gevuld! Dus stak Bennie P., in de namiddag van 27 juni 1957 een gejatte kers in zijn mond. Hij dacht dat de boomgaardbewaker al naar huis was, maar die greep de 12-jarige jongen in de kraag en liet hem op z’n knieën voor de kersenboom zitten. Hij pakte zijn riem en legde het ventje aan, als een hond aan de boom. Om de schrik er goed in te houden haalde hij die riem steeds strakker aan, gaatje voor gaatje.

Bennie’s vriendjes lichtten gelijk zijn moeder in. Die haalde er de politie bij, want al had haar kind gestolen, dit ging te ver. Daarom moest de 22-jarige bewaker excuus aanbieden, niet aan de jongen, wel aan de moeder. Zo liep het met Bennie uit Bergen op Zoom goed af, maar met oudere kersendieven niet. Er is een zaak bekend – uit 1958 – van een man uit Heerlen die, omgerekend, 77 euro boete kreeg en vijf dagen moest zitten.

Ik moest aan Bennie denken omdat het weer kersentijd is. Ongetwijfeld zijn er nog altijd stiekeme snoeperds, al halen ze niet meer de media zoals hun voorganger. Die stond toch maar mooi in De Telegraaf.

Bij gebrek aan een boomgaard moet ik het doen met wat in de stad voorhanden is. Hollands, Grieks of Spaans? In deze roomboterkersencake zijn ze allemaal lekker.

Ingrediënten voor roomboterkersencake, tussendoortje voor 12 personen

500 g kersen, ontpit en in stukjes

175 g boter (kamertemperatuur)

125 g poedersuiker

zeste van een ½ biologische citroen

1 eetl. honing

4 eieren

200 g zelfrijzend bakmeel

snufje zout

Was de kersen en ontpit ze. Hou er een paar achter ter decoratie. Doe de zachte boter in een beslagkom en meng met de poedersuiker, de zeste en de honing. Mix tot de de suiker geheel is opgenomen. Voeg dan de eieren toe en mix tot het beslag een soepel zalfje is. Doe dan het zelfrijzende bakmeel en het snufje zout erbij en mix nog even goed door.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een cakevorm met wat bakpapier. Spatel een laag beslag over de bodem. Leg er een laag kersen bovenop. Herhaal deze handeling. Schuif de cake in de oven en bak gedurende 35 tot 45 minuten, afhankelijk van uw oven. Controleer met een satépen of de cake gaar is, er mag geen beslag aan de pen zitten.

Laat afkoelen en snijd de roomboterkersencake in plakjes. Rangschik het geheel op een mooie schaal, leg de achtergehouden kersen ernaast. Bestuif eventueel met wat poedersuiker.

Meer kersenrecepten? Maak dan eens deze pareltjespap!

Geen reactie's

Geef een reactie