Pareltjespap met kersen, dat is zo lekker zomers

Een tijdje geleden woonde ik in de Hoeksche Waard een kersenpitspuugwedstrijd bij. Wat wil het geval? Fruitteler Gijs van Herk heeft een boomgaard in Heinenoord. Acht weken per jaar zijn er Hollandse kersen en dan is het seizoen weer voorbij. Dat was reden voor een feestje. Jaren geleden zat deze vijftiger nog in de sla, tot het moment kwam dat het roer om moest: voor een krop was nog geen dubbeltje te krijgen. En heus, hij was dol op sla, niets lekker dan sla met aardappeltjes, spekjes en een eitje. Vriend en vijand lachte hem uit toen hij zei dat hij verder ging in het fruit: aardbeien en kersen telen, dat is pas lastig. Opgeven zit niet in zijn karakter en ook niet in dat van zijn ouders. Van hen heeft hij het harde werken geleerd, hij wijst op zijn vader van die hand- en spandiensten verricht op zijn scootmobiel. 

De kers op de taart
Wat doet een beetje Hoeksche Waarder met een kers?, vraag ik aan vader. ‘Wassen en opeten natuurlijk, daar haal je verder geen gekkigheid mee uit’, antwoordt hij. Kent hij nog een ouderwets toetje? Nee, hij kent alleen een vies nagerecht: vroeger werden de overgebleven aardappels (liefst bloemige) overgoten met karnemelk, dát was het toetje. Geld voor lekkers was er niet, als je iets hartigs wilde, dan liet je die kleine krieltjes urenlang zachtjes garen in de reuzel, seuteren noemden ze dat. De Hoeksche variant van slow-cooking én van chips.

Een lekker klassiek dessert met kersen vond ik 261 kilometer verderop, in Groningen. Daar serveren ze kaarsjebrij, gemaakt van gort, een variant op krentjebrij of watergruwel. Een belabberde naam voor een toetje. In Friesland, daar maken ze van diezelfde gort pareltjespap. Dat klinkt al een stuk beter. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten gort in de handel, waarvan u een aantal niet meer hoeft voor te weken. Parelgort is geslepen gerst, het vliesje is eraf gehaald. Minder gezond, wel lekker. Bij mediterrane winkels kunt u trouwens ook uw hart ophalen, daar verkopen ze naast allerlei soorten gort ook moghrabieh (parel-couscous), maar dat heeft niets met gort te maken. Het geeft wel een mooi effect in dit nagerecht (zie foto boven).

Pareltjespap met kersen voor 4 personen, nagerecht
Ingrediënten

50 g. krenten
50 g. gele rozijnen
1/2 liter kersen- of bessensap
eventueel: scheut rode port
125 g. parelgort
1 afgestreken eetl. suiker
stukje pijpkaneel
schilletje van een 1/4 biologische citroen
250 g. kersen (ontpit)

Week de gewassen krenten en de rozijnen gedurende een paar uur in wat kersen- of bessensap (tot ze onderstaan). Desgewenst kan er een scheut port aan worden toegevoegd. Bereid de gort volgens de aanwijzing op de verpakking en voeg er een stukje pijpkaneel en een citroenschilletje aan toe.
Kook de gewelde rozijnen en krenten 15 minuten mee (met aanhangend vocht). Mocht het geheel te droog worden, dan kunt u nog wat sap toevoegen. Ontpit 200 gram kersen. Leg een lepeltje kersen op de bodem van een (vuurvast) glas. Schep een lepeltje gortmengsel erop en wissel af met kersen. Garneer met de overgebleven kersen. Dit gerecht kan zowel koud als warm worden gegeten.

Nog een toetje met kersen? Kijk dan hier.

Pareltjespap02-

Geen reactie's

Geef een reactie