Rodekoolsalade met garnaaltjes en grapefruit

Zijn energie is helemaal terug. Tv-kok Claus Holm dronk voorheen dagelijks twaalf koppen koffie, zeven tot acht blikjes Red Bull, at een berg bananen en een zak winegums. Zijn werkweek bedroeg wel tachtig uur! De veertiger gooide het roer om dankzij het boek Het beste dieet ter wereld – jajaja – van de Deense hoogleraar Arne Astrup en tv-persoonlijkheid Christian Bitz. De kok viel flink af.

Nu zijn er al jaren goudzoekers die aan dikke mensen willen verdienen en als een wetenschapper dat doet, ben ik extra gealarmeerd. Zeker toen ik op de achterzijde van het boek las: ‘raak in 4 weken tot 8 kilo kwijt’. Kan het een onsje minder? En trouwens: op het moment dat wetenschappers de pollepel grijpen, moet je maken dat je wegkomt. Toch is Astrup niet de eerste de beste, hij leidde een groot Europees obesitasonderzoek (Diogenes). In acht Europese landen is onderzocht wat de beste voeding is om gewicht te verliezen en te behouden met een normaal voedingspatroon.

De bevindingen uit dat onderzoek heeft Astrup ook vertaald in een kookboek, dat in 2014 is verschenen (Uitgeverij Kosmos 19,95 euro). Claus Holm stelde de recepten samen. Er is goed naar andere dieetboeken gekeken: dit is ook een tweefasendieet, net zoals Montignac dat in de jaren negentig ontwikkelde. Maar er is meer. Astrups motto is het nieuwe bordmodel. Verdeel je bord in tweeën: op de ene helft komen de groentjes. De andere helft deel je ook in tweeën: op het ene deel liggen de volkoren producten (bijvoorbeeld rogge, gerst, spelt, maar ook zilvervliesrijst) en op het andere de eiwitproducten (vlees, vis, ei of zuivel). Eet dus meer groenten, minder suiker, meer eiwit, verander je vastgeroeste gewoonten en je verliest gewicht. Tja. Is dat nieuw?

Mijn verwachtingen ten aanzien van het kookboek waren hooggespannen, de Scandinavische keuken zit in de lift en het Deense restaurant Noma staat in culiland hoog aangeschreven. De recepten van Holm laten zich echter het best omschrijven als fusion met yoghurt.

Zijn warme rodekoolsalade vond ik bijzonder, al heb ik de bereidingswijze iets aangepast: ook nog amandelen erbij vond ik te veel van het goede.

Ingrediënten voor rodekoolsalade met garnaaltjes en grapefruit (voor 2 personen)

1 rode ui, gesnipperd
scheut neutrale olie
150 gram rode kool, in zeer fijne reepjes
½ Spaans pepertje, in dunne sliertjes
1 eetlepel zoute ketjap light (Kikkoman)
1 eetlepel vissaus
200 gr roze garnalen (MSC)
1 rode grapefruit, geschild, in stukjes en ontdaan van pit en vlies
1 eetlepel dille, fijngehakt

Hak de ui fijn en fruit in de olie, laat heel zachtjes bruinen. Snijd intussen de rodekool heel fijn. Ik heb daarvoor een mandoline gebruikt. Voorgesneden rodekool is in dit geval te dik. Doe de kool bij de ui, bak al omscheppend en voeg het pepertje toe. Breng op smaak met ketjap en vissaus. Roerbak een minuut of 8. Voeg de roze garnalen toe, meng en doe dan de grapefruit erbij. Warm die even door, strooi de dille eroverheen en dien op. Een lepel yoghurt ter garnering kleurt er mooi bij.

20140428_194827

Geen reactie's

Geef een reactie