Weldadig rijstdessert

Een tijd geleden gaf ik een lezing.  Roze koeken, krakelingen en gevuld speculaas stonden op tafel. En chocoladepepernoten! Was ik op een bijeenkomst van banketbakkers? Nee, ik was uitgenodigd op de jaarlijkse ledendag van het ­Kenniscentrum Diëtisten Overgewicht en Obesitas (KDOO) om te spreken over de herkomst van het tussendoortje. Een tijdje terug had ik in een ­column verkondigd dat diëtisten niet konden koken – zouden zij dat wel kunnen, dan zouden ze toch nooit halvarine en magere melk aanprijzen? Daar stond ik, in het hol van de leeuw. Ze beten niet.

Een van de andere sprekers was diëtist Nienke ten Hoor, klein van gestalte, blond en frêle. Veertig jaar geleden studeerde ze af als diëtist. Ze is al jaren op kruistocht. Haar missie: het woord tussendoortje veranderen in extraatje. In haar diashow liet ze een foto zien van een maaltijd van vroeger: aardappeltjes, jus, sperzieboontjes en vlees. Toe: een bord karnemelksepap met stroop. Daarnaast een foto van een pizza margarita. Een ijscoupe toe. Het eten uit het verleden wijzen mensen af, vertelt ze, maar ze kiezen wel voor die pizza die zo’n 800 calorieën bevat, en dan gaat er dat ijs met slagroom nog overheen. ‘Die pap was echt zo slecht nog niet. Sterker nog: aten we dat eten van vroeger nog maar.’

Op de terugweg spookte dat bordje pap door mijn hoofd. Maar dan wel in een exotische variant. Een geurend rijstdessert met pistache, als uit een oud Arabisch sprookje.

Rijstdessert
Ingrediënten (voor 4 personen)

100 gram paprijst (Lassie)
een halve liter volle of halfvolle melk
20 gram suiker
snuf zout
5 draadjes saffraan
klontje roomboter
1 handje gemengde gezouten noten, grof gehakt
1 tl bruine suiker
flinke snuf ras el hanout
rasp van een halve biologische citroen

Doe de rijst met de melk, de suiker, het snufje zout, de saffraan en de roomboter in een pan. Breng het geheel langzaam aan de kook terwijl u blijft roeren: anders zet de rijst aan. Na een minuut of 10 is het mengsel stevig en valt niet meer van de pollepel. Proef op smaak, maar pas wel op, want het mengsel is gloeiend heet. Zet het vuur uit en laat de rijst wat afkoelen. Hak de noten grof, meng met de bruine suiker en de ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel, te koop in de toko of een grote supermarkt). Rooster het geheel 10 minuutjes in de oven, op 250 graden.

Spoel een klein schaaltje om, zo eentje waar je doorgaans een kleine hoeveelheid noten of olijven in serveert. Schep er wat rijst in, strijk netjes af met een lepel en keer om op een bordje. Strooi wat van het notenmengsel eroverheen. Garneer met de citroenrasp.

Dit is een mooi romig rijstdessert. Volgens de instructies op de rijstverpakking is 200 gram rijst genoeg voor 4 personen, maar dat vond ik behoorlijk veel. Maak er gerust 100 gram van.

Trek in nog een rijsttoetje?

1 Reactie
  • Ellen Govers
    Geplaatst op 17:50h, 11 november Beantwoorden

    Wij kijken terug op een hele leuke lezing plus discussie waarin we eens fundamenteel hebben gepraat over de voeding in Nederland en de rol van de industrie en marketing daarbij. De sfeer zat er meteen goed in.
    Als iedereen drie maal per dag zou eten, en dan bij voorkeur vers bereide producten, in plaats van gedachteloos te grazen, zou de waardering voor goed eten groter zijn, zou er meer worden genoten en zou er zeker minder overgewicht zijn. Laten we drie maal eten tot een trend maken. Dat moet toch lukken!

Geef een reactie