Lulu’s preitaartje

 

Lulu Hunt Peters kon er met haar mooie hoofdje niet bij. Dat er vrouwen waren die ervoor kozen dik te blijven, terwijl je ook slank kon zijn! In 1918 beschreef deze Amerikaanse arts haar visie op afvallen in het boek Diet & Health: With Key to the Calories.

Hunt Peters wist waarover ze het had, ze was als kleuter veel te dik. ‘Als je beseft dat een boterham 100 calorieën telt en een stuk taart 350 en je dagelijks nooit meer dan 1.200 calorieën nuttigt, blijf je prachtig op gewicht. Goed, dan heb je misschien honger, maar die leer je te omarmen’, zei ze altijd.

Kort na de publicatie sloot ze zich aan bij het Rode Kruis en reisde ze naar het door oorlog getroffen Europa. In Albanië leerde ze de eenvoudige keuken te waarderen: voor het eerst genoot ze van een maaltijd.

Bij thuiskomst wachtte een verrassing: haar boek bleek een bestseller. Nog altijd kennen miljoenen vrouwen de calorieëntabellen uit hun hoofd, dankzij die vermaledijde Lulu, en laten als gevolg daarvan deze Albanese preitaart staan.

Ingrediënten voor een Albanees preitaartje

Voor het deeg:
– 300 g bloem (en extra om te bestuiven)
– 125 ml lauw water
– zout

Voor de vulling:

– 2 preien, in ringetjes
– 2 tenen knoflook, geperst
– olijfolie
– 1 bosje peterselie, grofgehakt
– peper
– 3 eieren
– 250 g ricotta
– 125 g feta, verkruimeld
– 1 losgeklopt eigeeltje

Maak eerst het deeg. Meng bloem, water en zout tot een bal. Laat even rusten. Bereid dan de vulling. Bak de prei en de knoflook in een scheutje olie glazig. Voeg de gehakte peterselie toe en bak mee. Breng op smaak met peper. Doe in een schaal en laat afkoelen.

Vet een quichevorm goed in. Bestuif het werkblad met wat bloem. Rol de helft van het deeg uit tot een dunne plak. Drapeer die in de quichevorm en snijd de randen bij. Bestrijk met olie.

Klop de eieren los en giet bij het preimengsel. Meng goed. Voeg dan de ricotta en de feta toe en klop wederom. Stort de massa in de vorm en verdeel gelijkelijk.

Rol dan de andere deeghelft uit en leg boven op de het groente-kaasmengsel. Albanese keukenwonders maken er prachtige draperieën van – met meerdere dunne deeglaagjes – en bestrijken de bovenlaag met olie. Ik hield het simpel en gebruikte een losgeklopt eigeeltje voor een goudbruin resultaat.

Bak 30 minuten in de oven op 190 graden. Laat even afkoelen en snijd dan in punten. Deze preitaart is koud ook lekker.

Geen reactie's

Geef een reactie