Pittige platbroodjes met knoflookboter

Platbroodjes met knoflookboter van Old Tom Parr

Old Tom Parr was een laatbloeier. Deze Engelse boerenknecht uit Shropshire zag het levenslicht in 1482 en sloot zijn ogen pas in 1635. Hij trouwde op zijn 80ste en ging vreemd op zijn 100ste. Uit dat avontuurtje kwam een liefdesbaby voort. Voor dit overspel deed Parr publiekelijk boete in de kerk. De nieuwsgierigheid van het hof was hiermee gewekt, dat spreekt vanzelf.

Op uitnodiging van koning Charles I vertelde Tom – ten paleize – het geheim van een lang en vruchtbaar leven. Wat hij zoal at? Zijn dieet bestond uit stevig brood, maar ook uit yoghurt en schimmelkaas. De koning richtte na die bekentenis meteen een feestmaal aan. Parr liet het zich goed smaken, maar kreeg ‘s nachts last van benauwdheid. Toen hij een dag later zijn laatste adem uitblies, voerde de gerenommeerde lijfarts William Harvey de autopsie uit. Het was de overdaad die Parr de das had omgedaan.

Met dit eenvoudige platbrood, een variatie op een recept van de oma van een oma, eren we Old Tom Parr die op 152-jarige leeftijd de ogen sloot. Een supercentenarian. En als hij zich niet te goed had gedaan aan alle overdaad, had hij misschien nóg geleefd.

Ingrediënten voor pittige platbroodjes met knoflookboter, bijgerecht voor 3 personen.

150 g kikkererwtenmeel (of gewone bloem)

2 theel. bakpoeder

snuf zout

150 tot 175 g yoghurt (ik nam Griekse 10%)

wat patentbloem

50 g roomboter

2 tenen knoflook, fijngehakt

1 Spaanse peper, in ringetjes

eventueel wat tijm

wat platte peterselie ter garnering

Meng de droge bestanddelen in een kom. Spatel de yoghurt er beetje bij beetje doorheen en kneed met uw handen tot een soepel deeg. Voeg desgewenst meer yoghurt of meel toe. Doe het deeg in de kom, dek af en zet het geheel een kwartiertje in de koelkast.

Smelt de boter en doe de knoflook erbij. Voeg de peperringetjes toe. Er kan ook wat tijm doorheen, u kunt eindeloos variëren met kruiderij.

Snijd het beslag in 6 gelijke delen. Bestuif uw werkblad met wat bloem, doe hetzelfde met de deegroller. Rol het deeg uit tot een dunne, ronde koek met een doorsnede van 6 tot 8 centimeter. Snijd eventueel netjes bij met behulp van een kommetje. Verwarm een anti-aanbak-koekenpan gedurende een paar minuutjes. Bestrijk het deegje met de knoflookboter.

Leg het met de beboterde kant in de koekenpan. Als het deeg hier en daar gaat bollen, bent u op de goede weg. Keer om met behulp van een spatel. Zet het vuur wat lager en warm nog even door tot ook de onderkant goudbruin is. Bak op dezelfde wijze de rest. Garneer de platbroodjes met wat peterselie of dunne ringetjes bosuitjes. Lekker bij de lunch, de soep of een curry. En trouwens: ook heerlijk met schimmelkaas.

Trek in nog een broodje?

Geen reactie's

Geef een reactie