Hylkes pindabonbons

Hylkes pindabonbons

Mijn drogist is van alle markten thuis, zelfs vogeldelicatessen liggen in het schap. Taartjes voor vogels? Ze bestaan. Vroeger zou ik daar geen oog voor hebben gehad. Tot postduif Hylke eind augustus per abuis landde op mijn Amsterdamse daktuin. Ik gaf hem eten en drinken. Sindsdien ben ik duivenmoeder.

Postduiven dragen ringetjes met een nummer, daardoor kun je hun afkomst herleiden. De eigenaar wilde hem niet ophalen. Momenteel ondergaat Hylke de transformatie van postduif naar stadsduif. In de vroege ochtend kijk ik altijd naar hem uit. Soms komt hij meteen aangevlogen, meestal niet. Zie ik op het plein aan de overkant een zwerm vogels, pikkend in patat, kijk ik of hij ertussen zit. Bij de aanblik van een platgereden duif, schiet ik vol.

Als ik zijn voer in een bakje doe, duiken de kapers uit de binnentuin op. Obesiduif Karel komt heel dichtbij. De twee tortelduifjes van de overburen eten het restant dat Karel achterlaat. Als ik het drietal heb weggejaagd, kan Hylke eindelijk proeven van de Happy Bird-Day Cupcake – die ik dus kocht bij de drogist. Een heuse vogelversnapering.

De cupcake (eigenlijk een vetbol) zit in een papieren vormpje. Vier gaan er in een pak. Ze zijn afgetopt met pinda’s of zaden. Deze traktatie deed me denken aan Reese’s Peanut Butter Cups, een Amerikaanse versnapering. Die is in 1928 op de markt gebracht door Harry Burnett Reese. Het is eigenlijk een chocoladebonbon met pindakaasvulling.

Reese’s is ook in Nederland te koop. Er bestaat een witte en een donkere variant. Heel lekker, maar erg zoet. Zet hem naar eigen hand, dan snoept u smakelijker. U kunt deze pindabonbon ook maken van overgebleven sinterklaasletters.

Ingrediënten voor Hylkes pindabonbons, tussendoortje voor 8 personen.

200 g pure chocolade, in brokken
klontje boter of scheut room
20 g pindakaas
2 eetl. amandelmeel
zout naar smaak
ter garnering: pecannoten of peperbessen

Verwarm 75 gram chocolade in een vuurvaste kom die je op een pan met zachtjes kokend water zet. Laat smelten. Is de chocolade erg droog, voeg dan een klont boter (of wat room) toe. Pak een kom en breng in de tussentijd de pindakaas op smaak. Het merk maakt niet uit. Is de pindakaas erg vochtig, voeg dan amandelmeel toe. Doe een pietsje grof gemalen zout erbij. Roer goed.

Verdeel de gesmolten chocolade over de cupcakevormpjes. Laat 15 minuten opstijven in de koelkast. Verwarm het restant van de chocolade. Leg een bolletje pindakaas op de afgekoelde chocolade. Maak niet te groot. Bedek met de gesmolten chocolade, garneer en laat wederom opstijven. Hylkes pindabonbons zijn erg lekker bij een kop sterke koffie.

Maak ook eens Hylkes hartige plaatkoek.

Geen reactie's

Geef een reactie