Hylke's hartige plaatkoek

Hylke’s hartige plaatkoek

Hij landde op maandagavond 21 augustus op mijn dakterras, tussen de restanten van het avondmaal. Om elke pootje droeg de zilvergrijze duif een ring, het kenmerk van de Nederlandse Postduivenvereniging. Hij nam een flinke slok water en keek afwachtend om zich heen.

Het ringnummer leidde, na een speurtocht, tot een match met zijn Friese eigenaar. Die vertelde dat dit duifje op zondag in Boxmeer was losgelaten en had moeten terugvliegen naar Leeuwarden. Zijn baas had weinig puf om hem te komen halen. ‘Tegen de tijd dat ik in Amsterdam ben, is hij alweer thuis.’

Ik besloot onze vondeling Hylke te noemen. Daags erna was hij weg. Terug naar huis? Vier dagen later zag ik hem ingedoken op het dak zitten, in de regen. Helemaal alleen. Een ding is zeker: een duif met een kapotte navigatie bereikt nooit meer de top. Op dit moment eet hij ’s ochtends uit mijn hand. Op de rand van het dak koert hij luidruchtig. De duiven in de binnentuin kijken jaloers toe. Wat ze aan moeten met deze juwelendrager is onbekend.

Zal Hylke over een maand een leuk meisje hebben gevonden? Of is hij dan een patat etende stadsduif met obesitas? Het dieet van een postduif is plantaardig. Om optimaal te presteren, is een uitgekiende combinatie van koolhydraten én vetten noodzakelijk. Hylkes voer bevat onder meer tarwe, boekweit, mungbonen en gierst. Het bevat ook steentjes en daardoor is het ongeschikt om te verwerken in een recept. Het zadenmengsel uit de supermarkt is dat wel.

Hylke’s hartige plaatkoek, ingrediënten voor tussendoortje of lunchgerecht voor 4 personen.

130 g zaden- en pittenmix (lijnzaad, maanzaad, sesamzaad, gierst)
50 g amandelmeel
1 afgestreken eetl. psylliumvezels
peper, zout en oregano naar smaak
20 ml olijfolie
110 ml kokend water
ter garnering: ragfijne tomatenplakjes of gedroogde tomaten in stukjes

Doe alle droge bestanddelen in een mengkom. De pittenmix is kant-en-klaar verkrijgbaar bij de grotere supermarkt of in natuurvoedingswinkels, dat geldt ook voor de psylliumvezels. Giet de olijfolie door het beslag, meng goed. Doe het kokende water erbij. Laat afkoelen. Het deeg heeft daarna een stevige structuur.

Neem een bakplaat, bekleed die met bakpapier. Leg de deegbal op het papier, leg daarop nog een bakpapiertje en rol gelijkmatig uit met uw handen. Verwijder het bovenste papiertje, en druk de tomatenplakjes in het deeg. Schuif de plaat in de (hetelucht)oven en bak gedurende 45 minuten op 150 graden, afhankelijk van uw oven. Laat afkoelen. Snijd of breek in stukken. Lekker voor onderweg of tussendoor.

Trek in nog meer plaatkoek? Maak dan deze crackers.

plaatkoek

plaatkoek

2 Reactie's
 • joke boon
  Geplaatst op 17:19h, 02 oktober Beantwoorden

  Hylke boft dat hij op jullie dak terecht is gekomen!! Leve Hylke-:)

  • Marie Louise Schipper
   Geplaatst op 18:26h, 02 oktober Beantwoorden

   Wat lief van je!

Geef een reactie