pesto

Pasta-pesto van de Chinees

Vorige week bezocht ik Genua, de stad van de pesto en de focaccia. Ik zou op donderdagavond uit eten met Italiaanse kennissen, mijn verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Helaas, onze gastheer belde verschillende restaurants, maar alles zat vol.

Ik wees naar een eetgelegenheid op de hoek. Daar was nog plek. ‘Kan niet wat wezen’, zei de gastheer. ‘Dit restaurant is in handen van een Chinees.’ De jongste in het gezelschap haalde zijn telefoon tevoorschijn. ’Op Tripadvisor krijgen ze een voortreffelijke beoordeling’, wierp hij tegen. Een goede recensie kun je kopen, was het antwoord. En bovendien: kan een Chinees een Italiaanse maaltijd bereiden?

De gemoederen liepen op, de honger dreef de helft van het gezelschap naar binnen, de anderen deden buiten een vruchteloze poging toch nog een ander restaurant te vinden. Een half uur later zaten we eindelijk gezamenlijk aan tafel, met een glas bier voor onze neus, want nog een dilemma had zich stilletjes aangediend: heeft een Chinees verstand van wijn?

De pasta-pesto die vervolgens op tafel kwam, aten mijn tafelgenoten zwijgend op. Ik vond het heerlijk, maar smaakte het hun? ‘Dit is acceptabel’, antwoordden ze zuinigjes.

Waar eet je dan de allerbeste pasta-pesto van Genua? Die eet je thuis, zei mijn gastheer laconiek. Uiteraard vroeg ik zijn recept, dat ik gerust naar eigen hand mocht zetten. Zo was hij ook wel weer.

Ingrediënten voor pasta-pesto, hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen.

oor de pesto

60 basilicumblaadjes

2 tenen knoflook, grofgehakt

75 g parmezaan, geraspt

30 g pecorino, geraspt

15 g pijnboompitten

1 klein koffiekopje olijfolie (extra vergine)

zout naar smaak

Ijsblokjes

Voor de pasta

125 g sperziebonen

100 g krieltjes, geschild

100 g linguine

zout naar smaak

Eerst maken we de pesto. Het is belangrijk dat de kleur helder groen is. Dat lukt aardig op deze manier. Neem een schaal, was de basilicumblaadjes en leg er ongeveer 5 ijsblokjes tussen. Laat even staan. Dep vervolgens goed droog. Meng de ingrediënten, doe ze in de keukenmachine en laat kort draaien. Voeg eventueel extra olijfolie toe.

Pak een grote pan, doe de geschilde aardappeltjes erin, snijd de bonen in gelijke stukken, voeg ook toe. Doe er een ruime hoeveelheid water bij en laat gedurende 4 minuten koken. Voeg dan de linguine (platte spaghetti-achtige) toe. Doe er zout bij. Kook gedurende 10 minuten.

Houd een kopje kookvocht achter. Pak een kom, doe er een ruime hoeveelheid pesto in. Schenk een beetje kookvocht bij de pesto en klop goed door. Giet het aardappel-bonen-pastamengsel af. Doe de pesto erbij. Meng goed, serveer uit en eet onmiddellijk op.

Trek in meer pesto? Maak dan saliepesto.

2 Reactie's

Geef een reactie