patat met ketchup

Patat met ketchup, maar dan anders

Je hoefde niet uren in de keuken te staan, want daar had je niets te zoeken. Vijftig jaar geleden viel je af met behulp van een Gourmevit-instantslankheidsmaaltijd, volgens advertenties ‘de prettigste remedie tegen die paar kilo te veel’. Dit ei van Columbus hoefde je alleen maar met water te verwarmen.

Een zakje bevatte slechts 100 calorieën en was verkrijgbaar in de smaken tomaat, champignon, ossenstaart en kip. Drie keer per week verving je een maaltijd met Gourmevit, dan zou het effect hetzelfde zijn als een hele dag vasten – tegen dezelfde prijs. Tel uit je winst.

De populariteit van instantafslankmaaltijden heeft me altijd gefascineerd. Er valt niets te kauwen, de smaak is smerig en het resultaat is nul. Neem het mes liever zelf ter hand. Tomaten zijn lekker en gezond. Ook uit blik zijn ze niet te versmaden. Dit gerecht doet in de verte denken aan patat met ketchup en is niet per se bedoeld om af te vallen.

Ingrediënten voor geroosterde aardappelblokjes met tomatensaus, hoofdgerecht voor 2 personen.

350 g aardappelen (kruimig) in blokjes

scheuten olijfolie om in te bakken

peper en zout naar smaak

3 takjes rozemarijn

10 olijven, gehakt

(wit) bakpapier

2 uien, gesnipperd

2 tenen knoflook, gehakt

400 g kerstomaten of 1 blik kerstomaten van bijvoorbeeld Mutti

peper en zout naar smaak

ter garnering: basilicumblaadjes of gehakte peterselie

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Doe ze in een schaal en was ze goed, tot het water helder is. Dep ze droog en besprenkel met olijfolie. Voeg peper en zout toe en schep om.

Pak een vel bakpapier, maak het nat en wring het goed uit. Het laat zich daarna makkelijk vouwen. Pak een bakplaat en leg het papier erop. Stort de aardappelblokjes erop. Schik de takjes rozemarijn. Strooi de olijven eroverheen. Bak de aardappelblokjes in 35 minuten goudbruin, op 190 graden (afhankelijk van uw oven).

Neem een zware koekenpan. Bak de gesnipperde uien in de tussentijd zachtjes in een scheut olijfolie. Als ze beginnen te kleuren, voegt u de knoflook toe. Schep regelmatig om. Controleer de aardappelblokjes, zijn ze bijna gaar? Doe dan de tomaten bij het ui-knoflookmengsel, schep voorzichtig om (mooi als de kerstomaten intact blijven). Kruid het geheel met peper en zout. Warm goed door.

Pak een schaal. Haal de bakplaat uit de oven, verwijder de rozemarijntakjes. Leg de aardappelblokjes – inclusief bakpapier – in de schaal, dat staat leuk. Vouw de papieruiteinden in punten en stort het ui-tomaatmengsel op de aardappels. Garneer met basilicum of peterselie. U kunt er een wittebonensalade bij serveren, eventueel aangevuld met een wit visje.

Trek in frites? Maak dan deze!

Geen reactie's

Geef een reactie