Nonnetjessoep met preiringetjes en crème fraîche.

Nonnetjessoep

Wie is toch die laveloze man die op vrijdagavond meer dan de helft van zijn weekloon heeft verzopen? Over deze dronkaard verhaalt de arts Cornelis Fennis in het boekje Over gezondheid. De uitgave die ik onlangs bemachtigde is uit 1924 en is geschreven voor leerlingen van de katholieke lagere school. Een leerboekje om de jeugd een gezonde leefstijl bij te brengen.

In diverse hoofdstukken geeft Fennis voorlichting. Hij beschrijft wat een mens dagelijks nodig heeft aan voedsel en beveelt het eten van fruit aan: dat bevordert de spijsvertering. Over de grote boosdoener van die tijd, Koning Alcohol, is hij vernietigend. Leef rein, leef braaf is het advies van Fennis, want een dronkaard sterft vroeg en stort vrouw en kinderen in het ongeluk.

Tegenwoordig weten we dat het drinken van een kleine hoeveelheid alcohol al negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. Dus gaat het bier vandaag in de soep en dat kan ook een alcoholvrij biertje zijn. Een Haarlemse brouwerij heeft het Nonnetje op de markt gebracht, een India pale ale (IPA), een fris en bitter bier.

Daar maken wij nonnetjessoep van. Niet schrikken! Biersoep met roggebrood is een culinair hoogtepunt in Scandinavische landen. Misschien even wennen, maar zeker een experiment waard.

Ingrediënten voor Nonnetjessoep, hoofdgerecht voor 4 personen.

1 l (groente)bouillon
1 laurierblaadje
tijmblaadjes naar smaak
scheut worcestersaus (ook verkrijgbaar in vegan-variant)
klont boter
2 uien, gesnipperd
1 tot 2 eetl. bloem
5 verkruimelde sneetjes roggebrood (bijvoorbeeld Fries)
2 gekookte bietjes in blokjes
flinke scheut bier
1 prei, in ringetjes
crème fraîche naar smaak
eventueel: chorizo

Verwarm de bouillon. Voeg het laurierblad, de tijm en de worcestersaus toe en laat zachtjes trekken. Bak in een braadpan het gesnipperde uitje lichtjes goudbruin in de roomboter. Voeg de bloem al roerend toe tot een balletje ontstaat. Giet er dan een gedeelte van de bouillon bij, blijf roeren tot een dikke massa ontstaat.

Schenk al roerend de rest van de bouillon erbij. Voeg de roggebroodkruimels toe en laat gedurende een half uurtje zachtjes trekken. Pas op voor aanzetten! Daarna kunnen de bietenblokjes erbij.

Voeg het bier toe. Houdt u van fris, dan is een IPA een goed idee, houdt u van zoet, dan kunt u kiezen voor een bokbiertje. Wees voorzichtig, te veel bier geeft een bittere smaak, daar moet je van houden. Blijf proeven. Warm vervolgens de soep goed door.

Serveer in kommen en strooi de fijngesneden prei eroverheen. Een dot room is een smaakvolle toevoeging. Voor vleesliefhebbers kan er een beetje uitgebakken chorizo bij.

Trek in een Scandinavische lunch? Maak dan deze pannenkoekjes.

2 Reactie's
 • Roeland Merks
  Geplaatst op 00:11h, 28 februari Beantwoorden

  Oeps, dat ziet er lekker uit! Ik heb nog bietjes in de koelkast, dus deze ga ik zeker uitproberen!

  • Marie Louise Schipper
   Geplaatst op 08:47h, 28 februari Beantwoorden

   Top!

Geef een reactie