Zweedse knisperende pannekoekjes

Ze zien er goed uit. Van alle Europeanen leven ze het langst in goede gezondheid. Hoog tijd om de gewoonten van de Zweden eens onder de loep te nemen, want deze week maakten onderzoekers van het Erasmus MC bekend dat wie gezond leeft, gemiddeld zes jaar ouder wordt.

Hoe betrekkelijk de definitie van gezond is, blijkt uit het ­volgende. Zweedse werk­nemers drinken geen kopje ­koffie aan hun bureau, nee, die gaan daar met z’n allen even lekker voor zitten, twee keer per dag. Dat ritueel heet fika en ze nemen er ook nog iets lekkers bij. Hun levensmotto is lagom, vrij vertaald: niet te veel en niet te weinig. Ze werken wel hard, maar overdrijven niet. Eigenlijk is die levenshouding de ultieme ­burn-outbestrijder – en het beste ­afslankmiddel dat er is.

Neem je een kijkje in de Zweedse keuken, dan valt een keur aan pannekoeken op: van pannkakor tot plättar tot fläskpannkaka tot ugnspannkaka. Eén dag in de week is het op de lagere scholen pannekoekendag. Eerst krijgen de ­kinderen bonensoep (slim) en daarna pannkakor. Ze doen denken aan Franse crêpes, met hun goudbruine knisperende randjes.

Pak een grote beslagkom. Meng de bloem met het zout. Voeg de helft van de melk toe. Neem een garde of mixer en klop het geheel schuimig. Voeg de rest van de melk toe, blijf kloppen. Doe dan een voor een, stevig kloppend, de eieren erbij en voeg een scheutje mineraalwater toe. Ja, dit is een dun beslag. Geen zorg, het komt goed. Laat minstens een half uur staan.

Zweedse pannekoekjes
Nagerecht voor 16, of lunch voor 8 personen

Ingrediënten:
130 g bloem
snuf zout
600 ml melk
3 eieren
scheutje mineraalwater (bruisend) of bier
boter
Voor garnering: aardbeien- en frambozenjam en eventueel wat bosvruchten (vriezer), een dot slagroom of een lepel hangop

Neem een kleine koekepan. Laat een klontje boter op hoog vuur erin smelten, zorg ervoor dat de ­bodem geheel bedekt is. Giet een beetje beslag in de pan. Niet te veel, het worden ultradunne pannekoekjes. Zet het vuur wat zachter. Wacht ongeveer 2 minuten. Als de bovenkant droog is en de randjes bruinen, pakt u een spatel en keert u de pannekoek voorzichtig om. ­Oefening baart hier kunst. Voor de volgende herhaalt u deze werkwijze en klopt u het beslag weer even op.

Serveer warm. Garneer met de jam of wat bosvruchten (uit de vriezer). Wat slagroom is er lekker bij, maar een hangop van karnemelk is ook niet te versmaden. Bestrooien met poedersuiker kan, hartig beleggen is eveneens heerlijk.

Geen reactie's

Geef een reactie