Sardijnse mosselen à la Antica

Sardijnse mosselen maken? De keuken van Sardinië is lekker robuust. Dit gerecht aten we in restaurant Antica in de hoofdstad Cagliari, ik heb er zelf een draai aan gegeven. Antica is een van de oudste eetgelegenheden van het eiland. Ze zijn gespecialiseerd in vlees en vis. Dit hoofdgerecht kun je eigenlijk altijd en overal maken.

Sardijnse mosseltjes met brood
Hoofdgerecht voor 4 personen

250 ml krachtige tuinkruidenbouillon

2 kilo mosselen (jumbo’s)

2 uien, in kleine blokjes

1 teentje knoflook geplet

500 gram tomaten, van huid en zaad ontdaan, in blokjes 

2 stengels bleekselderij in ragfijne plakjes

olijfolie

flinke scheut witte droge wijn

Sardijns brood (LIbanees of Turks brood volstaat ook)

peterselie ter garnering

Was de mosselen grondig. Verwijder gesloten of gebroken exemplaren. Snijd in de tussentijd de uien in kleine blokjes. Plet een teentje knoflook en hak fijn. Pak een zware koekenpan en fruit ui en knoflook zachtjes aan in een scheut olijfolie tot ze lichtbruin zijn.

Kruis de tomaten in en dompel ze kort in kokend water. Koel ze desnoods voor een kort moment in ijswater. De huid laat zich dan eenvoudig verwijderen en de zaadjes druk je er makkelijk uit.

Voor de iets grotere tomaten is sowieso een mes nodig om zaad te verwijderen. Snijd de tomaten in blokjes en voeg bij de uien. Doe de plakjes bleekselderij erbij. Breng op smaak met peper en zout en eventueel wat chilipeper.

Voeg wat bouillon toe tot een mooie saus ontstaat. Laat heel zachtjes pruttelen.

Pak dan een zware koekenpan of wok. Giet er wat olijfolie in en verwarm. Doe dan de mosselen erbij. Dit kan wat gaan spatten. Bak al omschuddend tot alle schelpen open gaan. Giet dan de witte wijn erbij en bak nog even door.

Voeg dan de tomatensaus toe aan de mosselen en schep goed door.

Pak grote borden, leg er stukken brood in. Doe een schep mosselen op elk bord, voeg wat saus toe en garneer met peterselie. Kijk gerust mee!

Meer mosselrecepten?

Geen reactie's

Geef een reactie