Koninklijk afvallen met mosselen

Een halve eeuw geleden was het de normaalste zaak van de wereld, dan volgde je gewoon een sherrykuurtje als je wilde afvallen. In 1969 introduceerde koningin Juliana dit dieet in Nederland. Het principe was simpel: drink bij elke maaltijd twee glazen sherry. Eet de helft minder dan gebruikelijk en drink zwarte koffie om op de been te blijven. De koningin had met dit dieet veel gewicht verloren en daarom volgden duizenden vrouwen haar voorbeeld. Er waren slijters die sherry in 20-liter-tankjes aan huis leverden. Het drinken werd een louter medicinale aangelegenheid – door het woord kuurtje.

Jerez

Tien jaar geleden bezocht ik de Spaanse stad Jerez. Mijn gastheer raadde mij aan één van de fameuze sherryhuizen te bezoeken. Zonder dat was een bezoek aan Jerez niet af. Een uur later zat ik in een treintje naast een Duits echtpaar en reden we langs wijnranken. Alle andere wagonnetjes waren leeg. Onderwijl kregen we les. In mijn herinnering begon het ook nog te regenen. Tot besluit mochten we vragen stellen, sherry proeven en drank kopen. De Duitser had één prangende vraag: ‘Wie lange kann ich den Tio Pepe im Kühlschrank lagern?’

Bij mij gaat de drank gewoon op. Is dat Hollanders eigen? Viel om die reden het sherrydieet zo in de smaak?

Met sherry kun je trouwens lekker koken. Magere mosselen bijvoorbeeld, zonder sausjes. Snijd de uien, de paprika’s, de knoflook en de Spaanse peper fijn. Neem een grote pan of een wok. Roerbak de groente in de olijfolie enkele minuten op hoog vuur. Voeg de mosselen en de peper en het zout toe en giet de sherry erover. Doe dan het deksel op de pan en bak de mosselen in ongeveer 5 minuten gaar, tot de schelpen vanzelf open gaan. Schud de mosselen even op en strooi de koriander erover.

De majesteit dronk er ongetwijfeld een beendroge sherry bij. Dat deed ik ook. Noblesse oblige.

Magere mosselen op Spaanse wijze
Ingrediënten voor 4 personen

2 kilo mosselen

2 uien

2 gele paprika’s

2 rode paprika’s

een stukje Spaanse peper

4 teentjes knoflook

4 glazen fino sherry

4 eetlepels fijngehakte koriander

flinke scheut olijfolie

peper en zout naar smaak

Meer lezen over koninklijk tafelen? Kijk dan hier of hier.

l-66b34ihhide2ks

1 Reactie
  • Eric Verberne
    Geplaatst op 11:37h, 18 januari Beantwoorden

    Hahaha dat sherry dieet heb ik ooit ook eens gedaan! Ik ben geen gram afgevallen. Maar ik heb een lol gehad die week! 😀

Geef een reactie