Koninklijke artisjokkensoep

Paleis Soestdijk is niet meer in gebruik. Meer dan dertig jaar geleden was het er op 30 april een komen en gaan van lieden die zijn te vergelijken met dat wat tegenwoordig in Holland’s got talent optreedt.
Eigenlijk was Juliana’s defilé trendsettend, maar dat wisten we toen nog niet. De oude koningin ging met pensioen en raakte de draad van haar leven kwijt. Dochter Beatrix nam haar baan en verjaardag over. Juliana dwaalde soms door de vertrekken van Soestdijk en kwam dan in de keuken terecht, vertelde een van haar koks onlangs in een tv-interview. Een plek waar ze eigenlijk niet hoorde te zijn. Waarschijnlijk op zoek naar haar oude leven en in de hoop iets lekkers te vinden, want ze hield van eten en een glaasje sherry. Het favoriete gerecht van de oude koningin, dat blijft echter het geheim van Soestdijk.

Op de website van het Koninklijk Huis prijkt één menukaart: die van het huwelijksdejeuner van Juliana en Bernhard op 7 januari 1937. De kaart is stijlvol, versierd met takjes oranjebloesem. Wat aten zij? Zeven gangen: oesters, artisjokkensoep, warme zeekreeft, gebraden kalkoen met truffels, een ganzenleverschotel en tot besluit een ijsgerecht en vruchten. Aangezien je op je eigen huwelijk het menu kiest, neem ik aan dat dit de lievelingsgerechtjes van het paar waren. Die artisjokkensoep maakte me nieuwsgierig. Dat is een klassieker. Bijkomend voordeel: hij zet niet aan en is lekker citroenig. Ongetwijfeld Juliana’s keuze, want die lette op de lijn.

Koninklijke artisjokkensoep
voor 4 personen

litertje groentenbouillon
scheut worcestershiresauce
een scheut olijfolie
1 gele ui, gesnipperd
1 blik artisjokken, 240 gram
1/2 potje gemarineerde artisjokhartjes
1 teentje zwarte knoflook, of twee tenen geroosterde knoflook
1 scheut limoncello
de schil van 1/4 ingelegde citroen
2 eetlepels hangop van geitenyoghurt

Maak een kruidige, pittige groentebouillon. Voeg er een scheutje worcestershiresauce aan toe. Laat de artisjokken uitlekken en snijd ze in kleine stukken. Snipper het uitje en bak glazig in een scheut olijfolie. Doe de artisjokken erbij en laat even bakken. Snijd het teentje zwarte knoflook fijn (verkrijgbaar bij delicatessenzaken) of neem twee geroosterde tenen. Voeg met de citroen toe. Laat 10 minuutjes zachtjes smoren. Doe daarna het mengsel in een mengbeker en zet de staafmixer erop of maak gebruik van de blender. Zeef het mengsel (of gebruik een passe-vite) en warm het nog even door. Voeg een scheut limoncello toe. Roer goed en serveer met een schepje uitgelekte geitenyoghurt.

Schenk er een beendroge sherry bij.

menu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

schoentje

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie