Kruidenpoffertjes

Kruidenpoffertjes als voorschot op de lente

Wat wij lekker vinden, is voer voor marketeers. Zuivelgigant FrieslandCampina deed het afgelopen jaar consumentenonderzoek en ontdekte dat we gezondheid en welbevinden momenteel belangrijker vinden dan ooit. De vrouw krijgt van de fabrikant extra aandacht, want zij maakt veel van de voedingskeuzen. 

Kookgemak is na een thuiswerkdag een voorwaarde, maar volgens een beetje vrouw moet het aanbod wel gezond en duurzaam zijn én goed voor de darmen, want die blazen tegenwoordig ook een deuntje mee. 

Zijn de supermarktbonzen zich daarvan bewust? Nee, die lopen achter. Gisteren was ik op weg naar de yoghurt, maar ik moest eerst slalommen langs zakken goedkope paaseitjes, hazelnootpralines en chocoladehazen. Waar kwam al die zoetigheid ineens vandaan? In april is het pas Pasen.

Hoewel ik niet van zoet houd, ben ik geen kniesoor. Toveren met een eitje is een feest en met deze kruidenpoffertjes uit de oude doos, een variatie op het recept voor hartige eijerkoeken uit het kookboek De volmaakte Geldersche keukenmeid uit 1768, neem ik vast een voorschot op de lente. Toen was een hartig tussendoortje heel normaal.

Ingrediënten voor kruidenpoffertjes met erwtjescrème en zalmrozetjes, voorgerecht voor 2 tot drie personen.

voor de kruidenpoffertjes

2 eieren

100 g zelfrijzend bakmeel

snuf zout

75 tot 100 ml bier

2 eetl. gedroogde groene kruiden (peterselie, dragon, bieslook)

olie om in te bakken

voor de erwtjescrème

400 g diepvrieserwtjes, kort gekookt

olijfolie

1 teen knoflook, geplet en gehakt

1 eetl. fijngehakte of gedroogde munt 

wat citroenrasp

peper en zout

voor de garnering

100 g gerookte zalm

zalmeitjes (bij viswinkel of grote supermarkt)

en het bier. Meng de kruiden erdoorheen en laat het beslag even staan.

Kook in de tussentijd de erwtjes kort en spoel ze koud. Doe in een kom. Giet er een royale scheut olijfolie bij. Voeg de knoflook, munt en citroenrasp toe en pureer met staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. De hoeveelheid is ruim, maar dit is morgen ook lekker op de boterham. Zet in de koelkast. 

Pak een poffertjespan, laat hem goed heet worden. Kwast de olie over de holten en giet bij beetjes het beslag erin. Keer om als de bovenkant bijna droog is en herhaal deze handeling met de rest. Leg de poffertjes op een bord en smeer er wat crème op. Leg er een tweede bovenop (als een macaron).

Snijd de zalm in reepjes, draai er rozetjes van. Zet bij de poffertjesmacarons en garneer met de zalmeitjes. Ook leuk voor de paasdis.

Lust u meer poffertjes? Kijk dan even hier.

Geen reactie's

Geef een reactie