In de onderwereld eet je boekweitpoffertjes

Eigenlijk is iedereen uniek, betoogt BBC-presentator Micheal Mosley. Neem en duik in de onderwereld en ontleed het microbenleger in je darmen. Eet boekweitpoffertjes. Vinden ze lekker.

Zijn reis door de onderwereld begon met het inslikken van een cameraatje. BBC-presentator en arts Michael Mosley (61) is altijd wel in voor iets nieuws. Een tijdje terug was hij nieuwsgierig naar het microbenleger in zijn darmen, naar die beestjes die je humeur, je immuunsysteem, maar ook je gewicht beïnvloeden. Hij at een maaltijd die door de camera, niet groter dan een vitaminepil, nauwlettend werd gevolgd.

Spijsverteringsproces

Mosleys interesse in het spijsverteringsproces leidde tot het boek Het slimmedarmendieet (Uitgeverij Nieuwezijds, 2017). Plastisch beschrijft hij de filmopnamen (‘stukken groene groente vlogen langs de camera’) die live waren te zien in het Londense Science Museum.

Mijn aversie tegen bestsellerdieetboeken is groot: de recepten vereisen een gietijzeren doorzettingsvermogen en niet-werkende smaakpapillen. Dan spekken we ook nog eens de auteur en neemt de omvang van de lezer uiteindelijk alleen maar toe. Maar ja, voor boekweitpoffertjes heb ik een zwak en die staan toevallig ook in zijn boek.

Trends

Trends bepalen ook de populaire medische studies: het was jarenlang erg in trek om neurochirurgie te doen. Juist in de darmen ligt nog veel onontgonnen studiemateriaal, vandaar dat ik dit boek toch omarm: Mosley benadrukt de uniciteit van ieders microbioom én het belang van goede voeding. Hij verstrekt dus ook recepten.

Nu vraag ik mij wel af wie er ’s ochtends juichend pompoenpap naar binnen werkt. Maar toch, zijn boekweitpoffertjes zijn best lekker, al heb ik ze iets luchtiger gemaakt door er wat tarwebloem en limoen aan toe te voegen.

Ingredienten voor boekweitpoffertjes
voorgerecht voor 4 personen

90 g boekweitmeel
25 g tarwebloem
1 theel. bakpoeder
snuf zout
175 ml melk
1 ei
zeste van een 1/2 limoen
olie om te bakken
2 eetl. zure room
1 à 2 theel. mierikswortelspread
100 g zalm, gerookt
100 g grote garnalen
wat koriander, peterselie of dille ter garnering

Meng het boekweitmeel, de tarwebloem, het bakpoeder en het zout zorgvuldig. Giet de melk erbij en klop goed door. Voeg dan het eitje toe en wat limoenrasp. Pak een poffertjespan of een zware koekenpan en bak de poffertjes in een beetje olie goudbruin. Keer om als de bovenkant droog is. Meng in de tussentijd de zure room met de mierikswortelspread. Breng op smaak met een beetje peper.

Pak vier bordjes en schik de zalm en de garnalen. Leg er een toefje mierikswortelsaus naast. Plaats er een poffertje op en garneer met wat groen (en desnoods wat eetbare bloemetjes). Zet de rest van de poffertjes en de mierikswortelspread op tafel en neem naar believen.

Meer lezen over Mosley? Ik heb hem eerder onder de loep genomen met betrekking tot zijn vastendieet en een lekker recept gemaakt met linzen.

Geen reactie's

Geef een reactie