Indiase linzen (dahl) met yoghurt

Hun namen doen denken aan hoofdrolspelers uit een ranzige pornofilm. Michael Mosley en Mimi Spencer hebben echter andere bedoelingen. Zij willen u en mij laten afvallen. Sinds de Olympische Spelen van zomer 2013 geniet de Britse arts Mosley, bekend als BBC-presentator van populair-wetenschappelijke programma’s van zijn nieuwe status: die als goeroe.

Mosley was naar eigen zeggen altijd slank. Met de leeftijd had zich echter gevaarlijk buikvet rond zijn ingewanden genesteld. De programmamaker ging op onderzoek uit en ontdekte dat veel volkeren een vastentijd kennen. Hij besloot zijn eigen proefkonijn te zijn: gewoon op maandag en donderdag slechts 500 tot 600 calorieën tot zich nemen. De rest van de week at hij alles wat hij wilde, vandaar dat zijn methode 5:2 heet.

Wat er gebeurde, ligt voor de hand: de man viel af. Zijn co-auteur viel ook af. En nu ligt daar zijn boek Het vastendieet (in Nederland uitgegeven door Bert Bakker) en gaan we het wederom meemaken: een aantal mensen gaat erg rijk worden.

In hun boek staat een aantal menusuggesties, voorzien van foto’s. Meermaals is een mandarijntje te zien, daar is Mosley dol op (slechts 25 calorieën, schrijft hij juichend). De man is een toffe peer: ‘Mocht je je echt ellendig voelen door het vasten, houd er dan mee op. Jij bent de baas’, zegt hij.

Fijn. Dat deed mij ertoe besluiten zijn dahl, linzenschotel, fors aan te passen, want die was wel erg ascetisch. Mosley wil namelijk dat we tijdens de vastendagen op mager overgaan, weinig vet dus. Meer olie en een tomaatje erbij en een scheutje kokosmelk doen echter wonderen.

 

Indiase linzen (dahl) met yoghurt
INGREDIËNTEN

Voor 4 personen:
2 uien, fijngehakt
1 stukje gember van 2 cm, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
flinke scheut olie
1 flinke theelepel garam massala (Indiaas kruidenmengsel)
snuf chilipoeder
100 gr (blonde) linzen, gewassen
2 eetlepels tomatenblokjes
scheutje kokosmelk
eventueel: 2 eetlepels yoghurt
1 eetlepel fijngesneden korianderblad

Snijd de ui, gember en knoflook fijn. Bak goudbruin in een scheut olie. Voeg dan de garam massala toe en wat chilipoeder. Meng goed en laat pruttelen. Doe dan de gewassen linzen erbij, schep goed om en voeg zoveel water toe dat het mengsel net onder staat. Draai het vuur zacht, doe de deksel op de pan en laat sudderen. Neem af en toe een kijkje, sommige linzen zijn al na een half uurtje gaar, andere doen er wat langer over. Proef op smaak, voeg desnoods nog wat kruiderij toe. Doe er de tomatenblokjes bij en een scheutje kokosmelk. Meng wederom goed en laat zachtjes inkoken. Serveer als de linzen gaar zijn, leg op het bord een eetlepel volle yoghurt en strooi het korianderblad eroverheen. Geef er een of meer knapperige papadums bij (verkrijgbaar bij de toko).

 

Het gevecht tussen Carnaval en Vastentijd, Pieter Breughel de oude 1559

breugel_vasten_groot

2 Reactie's
 • Betty
  Geplaatst op 05:46h, 20 maart Beantwoorden

  Di-eet weer lekker! Met aandacht opeten wat je met aandacht hebt klaargemaakt, zonder ook nog maar een calorie te tellen, dat blijkt (althans bij mij) tot mijn stomme verbazing tot betere resultaten te leiden dan duizend dieten.

  • marielouise
   Geplaatst op 05:51h, 20 maart Beantwoorden

   Dat was ooit het beste dieetadvies dat ik kreeg: eten doe je aan tafel, nooit staand.

Geef een reactie