kruidige kersensoep

Katherines kruidige kersensoep

‘Wat een lekker dartel oud meisje’, zei schrijver Thomas Moore toen hij haar ontmoette. Als iemand de voordelen van een actieve leefstijl uitdroeg, dan was het wel de Ierse gravin Katherine FitzGerald (1504-1604). Ze maakte ook op hoge leeftijd graag de dansvloer onveilig.

Toen ze een tiener was, kwam ze op een van haar wandeltochten Thomas FitzGerald tegen, de elfde graaf van Desmond. Zijn bijnaam: de Kale. Uiteraard kwam er een huwelijk en een liefdesbaby van. Zij was 16, hij was 76. Na zijn dood kwam Inchiquin Castle in haar bezit.

Zijn familie wilde haar graag uit de weg ruimen, maar de gravin overleefde iedereen. Op haar 99ste ging ze samen met haar dochter – die ze in een kar laadde, want we hebben het over bejaard en hoogbejaard – naar de rechtbank. Katherine wilde haar bezit voor eens en voor altijd claimen. Dat ze 20 kilometer moest lopen, had ze er graag voor over. Ook die zaak won ze.

Waarschijnlijk had deze centenarian nóg geleefd als die mooie kersenboom niet op haar pad was gekomen, waarvan ze de vruchten zo graag wilde proeven. Ze klom erin, kwam ten val, brak haar heup en overleed korte tijd later. Denkend aan Katherine maakte ik deze dieprode kruidige kersensoep. Kersen zijn er nu volop. Dit recept is trouwens ook lekker in de winter, met vrieskersjes.

Ingrediënten voor kruidige kersensoep, voor- of nagerecht voor 2 tot 3 personen

250 ml rode wijn (bijvoorbeeld rioja)

30 g suiker

3 steranijsjes

½ kaneelstokje

merg van ½ vanillestokje

sap van ½ sinaasappel, de sliertjes van ½ (goed geboende) sinaasappelschil

250-300 g kersen, gewassen en eventueel ontpit

ter garnering: crème fraîche en muntblaadjes

peper uit de molen

Verwarm de wijn en de suiker in een stevige pan. Voeg de steranijsjes, het kaneelstokje en het vanillemerg toe. Stop het vanillestokje in een potje met suiker (lekker voor later). Doe het sinaasappelsap bij het wijnmengsel en laat het geheel pruttelen, gedurende een minuut of 10.

Nu zijn er twee culinaire scholen: zij die de kersen niet ontpitten omdat de pit extra smaak geeft en zij die dat wel doen. Ik behoor tot de laatste groep, ik houd niet van tafelspugers. Doe de kersen erbij en voeg dan de sinaasappelsliertjes toe. Laat het geheel nog even doorpruttelen.

Laat de kruidige kersensoep een beetje afkoelen, dien op en garneer eventueel met een schepje crème fraîche (of vanille-ijs) en muntblaadjes. Strooi er desgewenst cacao-nibs overheen voor een extra krokant effect. Peper het geheel naar believen. Leg in elk bord een steranijsje voor een koninklijk effect.

Trek in meer kersengerechten? Maak dan deze roomboterkersencake.

Geen reactie's

Geef een reactie