Bonenschoteltje met kaaskletskopje

Mexicaanse boontjes met kaaskletskopje

Het Mexicaanse Angeles Health International Hospital adverteerde onlangs met een bijzondere Black Friday-aanbieding. Je kon er een maagverkleining ondergaan voor slechts 5.900 dollar. Handig, voor na de feestdagen. All inclusive, stond erbij.

In 2018 hebben 12 duizend mensen in Nederland een maagverkleining ondergaan en dat aantal neemt rap toe. In de Verenigde Staten en Mexico is dit hét afslankmiddel bij uitstek.

Kookboeken

Dat zo’n operatie een zware ingreep is, waarna de patiënt nog maar zeer kleine hoeveelheden mag eten, dat stond niet in de aanbieding. De voorheen dikkerds kunnen als het leed is geleden culinair gezien hun hart ophalen, want het aanbod in Amerikaanse kookboeken voor mensen met een maagverkleining is overweldigend. 

Gastric chef Becca

YouTube is trouwens ook een bron. Daar zag ik gastric chef  Becca uit Arizona nacho’s maken van kaas. Dat inspireerde mij weer om een Mexicaans-achtig bonenschoteltje met kaaskletskopjes te maken.

voor het kaaskletskopje

65 g volvette oude kaas, geraspt

snuf gerookt paprikapoeder

snuf kurkuma

snuf knoflookpoeder

wat chilivlokken

voor de bonenschotel

1 ui, fijngehakt

scheut olijfolie

1 blik kidneybeans, 200 g (uitgelekt)

1 theel. currypasta

1 rijpe avocado (in bolletjes)

wat limoen- of citroensap

wat zongedroogde tomaten, ter garnering

wat zure room, ter garnering

wat peterselieblad, ter garnering

ringen paprika, ter garnering

Bereiding

Pak een ovenbakplaat, bekleed die met bakpapier en strooi de geraspte kaas erop. Let erop dat de ruimte tussen de kaaskrullen niet te groot is. Ik nam een kleine hoeveelheid volvette kaas, volgens sommige deskundigen is het verstandiger om magere te nemen: te vet eten kan in een kleine maag inslaan als een bom. 

Kruid de kaas met het paprikapoeder, de kurkuma, de knoflookpoeder en de chilivlokken. Bak in ongeveer 10 minuten op 200 graden tot de kaas goudbruin is en mooi uitgelopen. Let goed op: de kaas mag absoluut niet verbranden. Laat na het bakken even afkoelen.

Bereid in de tussentijd de bonenschotel. Laat de ui zachtjes bruinen in een scheut olijfolie. Voeg de bonen toe en schep om. Kruid het geheel met currypasta. Houd het vuur laag. Steek met een meloenmesje  bollen avocado  uit en besprenkel die met limoen- of citroensap.

Leg het kaaskrokantje op een snijplank en snijd met een pizzasnijder de kaas in stukken. Ik maakte er driehoeken van, maar u bent geheel vrij om welke vorm dan ook te nemen. Maak dan de borden op en garneer de bonen met de avocadobollen, de tomaten, de zure room, het peterselieblad en de paprika. Steek als kers op de taart een kaaskletskopje in het gerecht. Serveer de rest ernaast.

Meer lezen over bariatrische chirurgie? Klik dan hier.

Geen reactie's

Geef een reactie