Hamsterkoek

De enige echte hamsterkoek

Ook al is een hamster klein behuisd, doorgaans heeft hij wel drie kamers. Eentje fungeert als wc, nummer twee is de slaapkamer en in de derde legt hij een voorraadje aan van fijne groente, zoals wortel, kool, broccoli en soms wat sla, alhoewel hij geen ijsbergsla blieft, want die is te nat. Topbeest. Dit geheel vult hij aan met wat fruit, nootjes en zaden voor schaarse tijden. Een prachtdieet!

Corona

Dus ging ik met die hamster in gedachten boodschappen doen, want ik hoorde dat het coronavirus net zo verwoestend is als de Spaanse griep uit 1918. Het leek me handig een kleine voorraad achter de hand te hebben. Ik kwam van een koude kermis thuis. 

Hamsteren in crisistijd is van alle tijden, maar ik was er niet op voorbereid. En eerlijk is eerlijk, ook niet op die man die zijn boodschappenkarretje met drie megaverpakkingen wc-papier had gevuld en mij van mijn sokken reed. In slechte tijden zijn het niet de fijnste karaktertrekken die naar boven komen. Dat belooft nog wat.

In de oorlog deed zo iemand – die ze dus de hamster noemden – zijn waar van de hand voor woekerprijzen. Hij verkocht ze aan sukkels als ik. Zo’n hamster was uitschot, iemand  op wie je neerkeek, maar hij verdiende wel lekker aan andermans leed.

Vergeten groente

Thuis keek ik in de ijskast, op de plek van de vergeten groente. Ik vond worteltjes, bloemkool, broccoli en boerenkool. Zonder te hamsteren had ik gehamsterd: de ideale bestanddelen voor een echte oprechte hamsterkoek. Er gaat minstens 400 gram groente in. U kunt naar believen de samenstelling wijzigen, neem wat voorhanden is en doe niet moeilijk.

Ingrediënten voor hamsterkoek, een tussendoortje voor 4 tot 6 personen

4 eieren

165 g regenboogwortels (ik nam 2 paarse en 1 gele)

200 g bloemkool

50 g broccoli

25 g boerenkool

70 g olijfolie

50 g tarwebloem

100 g Griekse feta, verkruimeld

2 theel. milde sambal (ik nam Lee Kum Kee knoflooksambal)

cakeblik 

bakpapier

Klop de eieren los in een beslagkom. Hak de worteltjes grof met een keukenmachientje en voeg toe aan het eimengsel. Hak de bloemkool, broccoli en de boerenkool iets fijner (als rijst). Meng het geheel goed, doe de olijfolie, de tarwebloem en de sambal erbij.

Voeg daarna de feta toe en klop erdoorheen. Bekleed een cakeblik met bakpapier en stort het groentemengsel erin. Bak de koek in 3 kwartier gaar in de oven, op 200 graden. Laat dan even afkoelen en snijd de hamsterkoek in plakken. Deze koek kun je zowel koud als warm nuttigen, in goede en slechte tijden.

Geen reactie's

Geef een reactie