kruidige rodekool met appeltjes en pruimen

Rodekool als panacee in pandemische tijden

Het waren er misschien wel vijftigduizend. Allemaal landgenoten die na een gruwelijke lijdensweg bezweken aan de Spaanse griep. Dat had echt niet gehoeven. Er was toch Giliad, een krachtig medicinaal water. Absoluut een succesmiddel, beweerde de Hilversumse fabrikant Van der Meulen. Ook nog eens bloedzuiverend. Hij adverteerde meer dan een eeuw geleden in de kranten.

Giliad was niet de enige remedie. Doosjes Menthol Snuif (‘houdt het hoofd bacil-vrij’) en flacons Abdijsiroop waren geduchte concurrerende middeltjes. De redacteuren van Het maandblad tegen de kwakzalverij hielden deze handel nauwgezet in de gaten en namen de inhoud onder de loep. 

Leidingwater

Uit laboratoriumonderzoek bleek dat Giliad gewoon uit de kraan kwam: puur Hilversums leidingwater. ‘En die siroop is een prulproduct’, schreef een verslaggever. Het hoofdbestanddeel was aardappelstroop met een vleugje kaneel. Dit drankje zou afkomstig zijn uit het Sancta Paulo-klooster in het Spaanse Cartagena, nou, daar stónd helemaal geen klooster. Lezers misleiden met walgelijke reclames, het was de redactie een doorn in het oog.

Wat hielp dan wel? In 1927 verscheen in Onze courant een terugblik op die rampzalige periode. Een gezin van negen personen had zonder problemen de griepmalheur doorstaan en dat was bijzonder. Hoe? Louter door het eten van flinke hoeveelheden rodekool. 

Het was toen hip om die op Deense wijze te bereiden, met bessensap. ‘Wat de kosten betreft, is dit heel best te doen’, stond in het stuk. Laten wij dit dan ook maar op tafel zetten, nu het coronavirus de wereld in zijn greep houdt. 

Ingrediënten voor kruidige rodekool met pruimen, appeltjes en blauwe bessen

1 rode ui, gesnipperd

flinke klont roomboter

½ rodekool, fijngesneden

12 ongewelde pruimen, ontpit

100 ml bessensap

1 kaneelstokje

3 kruidnagels

5 jeneverbessen

2 elstars, geschild

ter garnering: wat zwarte bessen (uit het diepvriesschap)

Bereiding

Neem een pan met een stevige bodem. Fruit de uisnippers zachtjes in een klont boter. Snijd de kool in repen, verwijder de harde witte stukjes en doe bij de ui. Schep om en voeg de pruimen, het bessensap en het kaneelstokje toe. Doe de kruidnagels en de jeneverbessen in een thee-ei en hang in het mengsel. Doe het deksel op de pan en laat drie kwartier pruttelen op een laag vuurtje. Roer af en toe. 

Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Steek met een meloenmesje balletjes uit de appels. Doe bij de kool en laat nog een paar minuten meegaren. Haal het kaneelstokje en het thee-ei eruit. Breng eventueel op smaak met wat peper en zout. Garneer eventueel met wat zwarte bessen. Dien op en drink er gerust een glas water bij.

Meer rodekoolgerechten?

Geen reactie's

Geef een reactie