hamburgertje

Hamburgertje met toekomst

Walter Anderson en Billy Ingram zagen een eeuw geleden het licht. Ze openden in Kansas fastfoodketen White Castle, de allereerste wereldwijd. In die smaakvol vormgegeven gelegenheid serveerden ze hamburgers. Die pasten in de palm van je hand, ongeveer een kwart van een Quarter Pounder van McDonald’s.

White Castle bestaat nog. Het bedrijfsconcept is onveranderd, al ging het assortiment met de tijd mee. Ik dacht aan deze pioniers toen ik las dat een groep CDA’ers een minimumleeftijd wil invoeren bij de fastfoodverkoop aan kinderen omdat we ‘een primitieve trek hebben in ultrabewerkte waren’.

Een verbod leidt slechts tot verlangen, maar nooit tot kennis. Laat kinderen zelf burgers maken. Hierbij mijn eigen White Castle-burgertjesrecept. Denk klein en serveer er veel groen bij.

Ingrediënten voor een hamburgertje met toebehoren, lunchgerecht voor 3 tot 4 personen

300 g half-om-halfgehakt van onberispelijke afkomst (of vega-gehakt)

peper en zout naar smaak

1 ui, gesnipperd

optioneel: 1 jalapeño-pepertje, gesnipperd (voor wat extra pit)

cheddar, 6 plakjes

4 tot 6 bolletjes (wit of volkoren)

scheut olie om in te bakken

1 flinke tomaat, in plakjes

wat kiemgroente of sla

mosterdmayonaise of ketchup

Pak een kom en meng het gehakt met het peper en het zout. Neem een plank, leg er een groot vel bakpapier op en stort het gehakt erop. Strijk goed uit, vouw het papier eroverheen en ga er met een deegroller overheen, snijd bij tot er een mooie vleesrechthoek voor u ligt van maximaal 1 centimeter dikte.

Snijd die in 12 plakjes. Pak een sushi-stokje en prik in elk plakje 5 gaatjes, 1 in het midden en 4 aan weerszijden. De maat van de vierkantjes is leidend, kaas en brood moeten dezelfde afmeting hebben (bewaar de afsnijdsels voor sla of soep). Leg het afgedekte gehaktpakket een uurtje in de vriezer.

Vet daarna een grillplaat in met wat olie en stort de uitjes en het pepertje erop. Bak al omscheppend een beetje glazig. Pak het gehakt en leg de vierkantjes op het ui-pepermengsel. Let erop dat de grillplaat niet te heet is – om aanbakken te voorkomen. Keer als de onderkant bruint.

Snijd, als boven- en onderkant gaar zijn, de broodjes door de helft en verwarm ze in oven of broodrooster. Besmeer de ene helft met een beetje mosterdmayonaise of ketchup. Leg daarop een plakje tomaat en wat kiemgroente of sla. Haal de burgers van de plaat. Leg ze op het andere broodhelftje, met wat ui-pepermengsel, en doe er een plakje cheddar bovenop. Voeg beide broodhelften samen en serveer. Twee burgertjes op een broodje? Mag! Een kind kan de was doen.

Trek in meer fastfood?

Geen reactie's

Geef een reactie