Gouden soepje

Gouden soepje voor scholieren

Sinds kort verblijf ik een dag in de week in een gigantische Amsterdamse onderwijsfabriek. Dat is op meerdere fronten een buitenkans, inclusief de wekelijkse duik in de kantine.

Om de leerlingen een verantwoorde lunch te geven, ging dit roc niet over een nacht ijs. Hier gelden de richtlijnen ‘gezondere kantines’ van het Voedingscentrum. Daarmee heeft deze kantine het predicaat de Zilveren Schaal bemachtigd. Dat krijg je niet zomaar: het aanbod moet voor 60 procent uit betere keuzes (gezonde broodjes, groente en fruit) bestaan. Deze eretitel is niet het hoogst haalbare, er is ook nog een Gouden Schaal of – nog hoger – de Ideale Schaal. Goedkoop is het assortiment niet, daarom nemen de meeste jongeren hun eigen lunch mee.

Zo laveer ik langs de vegaburgers, de vegasoep, de baguettes gezond en de salades met couscous, pasta of zelfs een pokébowl. Ik weersta de saucijzenbroodjes, de muffins en de brownies. De croissantjes laat ik ook links liggen. Heb ik dorst, dan is er frisdrank en water in alle varianten. Is dit een gezond aanbod? Daarover breek ik mijn hoofd. Die vegasoep misschien wel. Ik maakte een eigen versie.

Ingrediënten voor het Gouden soepje, hoofdgerecht voor 4 personen

750 ml plantaardige bouillon

scheut worcestershiresaus

400 g tomatenblokjes

1 courgette, in plakjes

1 groene paprika, in blokjes

2 uien, in ringen

2 tenen knoflook, ongeschild

scheut olijfolie

oregano en tijm naar smaak

peper en zout naar smaak

¼ Chinese kool, in reepjes

1 geroosterde en ontvelde puntpaprika (verkrijgbaar in een pot)

Maak 750 ml bouillon, van blokje of van groente. Doe er een scheut worcestershiresaus bij (die is ook in veganistische varianten verkrijgbaar, daarvoor moet u in de biologische winkel zijn). Voeg de tomatenblokjes toe. Pak een ovenplaat, leg de courgette, de groene paprika en de uien erop. Doe de tenen knoflook erbij. Die poft u lekker mee.

Besprenkel het geheel met olijfolie, schep goed om en breng op smaak met peper en eventueel zout. Doe de kruiderij erbij. Rooster de groenten ongeveer een half uur tot 3 kwartier op 200 graden, afhankelijk van uw oven. Haal de knoflook ertussenuit en snijd het kontje eraf. Druk de zachte inhoud eruit en voeg toe aan de soep. Doe de groenten erbij.

Dan zijn er twee opties: blender de soep of laat de groenten intact. Ik koos voor de blender, warmde de soep goed door, en garneerde het geheel met Chinese kool – die kunt u even wokken – en rodepaprikareepjes. Voor een kloekere maaltijdsoep voegt u desgewenst kidneybonen toe. Eet met stevig brood.

Trek in een ander soepje?

Geen reactie's

Geef een reactie