gembercake

Gembercake van Grandma Moses

Ze is een van de mooiste laatbloeiers die ik ken. Grandma Moses (1860-1961) was een Amerikaanse boerin die de prachtigste schilderijen maakte.

Haar werk verwijst deels naar oude (culinaire) tradities, zoals het vieren van de appeloogst in september. Sugaring off uit 1943 is haar beroemdste schilderij. Daarop kun je zien hoe je esdoornsap, afgetapt van de bomen, kunt harden op een besneeuwde ondergrond om het daarna op te eten.

Pas op haar 78ste begon ze te schilderen. Haar werk hangt nu in gerenommeerde musea, zoals het Metropolitan Museum of Art in New York. Een kunstrecensent noemde haar Grandma en zo ging ze voortaan door het leven. Dat deerde Anna Mary Moses niet. Eindelijk kwam er geld in het laatje.

Met haar man Thomas Salmon Moses had ze diepe armoede gekend. Om wat bij te verdienen, karnde ze de boter van die ene koe die ze zich konden veroorloven en maakte ze alles zelf.

De verftechniek zat meteen in haar vingers, je bent nooit te oud om iets te leren, was haar devies. In de tijd dat ze normaal gesproken een gemberbroodje bakte, maakte ze een schilderij.

Omdat het onlangs Anna Mary Moses’ geboortedag was, wilde ik graag mijn tanden in zo’n broodje zetten – dat eigenlijk een cakeje is. Grandma noteerde haar recepten zonder heel precies te zijn. ‘Ga je eigen weg’, zei ze altijd. ‘Neem vooral geen les. Dan maak je louter wat een ander mooi vindt.’

Ingrediënten voor gembercake, tussendoortje voor 8 tot 10 personen

75 g zachte boter

125 g suiker

2 eetl. ahornsiroop

3 eieren

50 g crème fraîche

200 g tarwebloem, gezeefd

snuf zout

16 g bakpoeder

75 g verse gember, geschild en fijngehakt

Bessen ter garnering

Cakeblik of siliconen cupcakevorm

Pak een kom en mix daarin de boter glad. Voeg de suiker toe. Doe dan de siroop erbij. Esdoornsiroop (ahornsiroop) is in grote supermarkten verkrijgbaar. Zo niet: honing volstaat ook. Blijf goed mixen. Voeg de drie eieren toe tot alle ingrediënten zijn samengevoegd. Roer de crème fraîche erdoorheen. Doe beetje bij beetje de bloem, het zout en het bakpoeder erbij. Roer dan de fijngehakte gember erdoorheen.

U kunt het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm storten of een cupcakevorm gebruiken. Zet het blik in een voorverwarmde oven (180 graden) en bak in 45 minuten goudbruin. Controleer met een satépen of de cake gaar is. Als u cupcakevormpjes gebruikt, dan bakt u ze in 20 tot 25 minuten goudbruin, afhankelijk van uw oven. Laat even afkoelen en wip ze er dan uit. Rode besjes smaken er lekker bij.

Trek in meer gember? Maak dan varkensfiletjes in gember-sojasaus.

Geen reactie's

Geef een reactie