Hipster gember

Hij moet het niet van zijn uiterlijk hebben, maar van zijn innerlijk. Ik heb het over gember, wereldwijd de meest gebruikte specerij. In hoofdstedelijke cafés maakt dit pittige worteltje tegenwoordig carrière in grote theeglazen water, vaak vergezeld van een stuk sinaasappel of takjes munt. Een Amsterdams fenomeen? Nee, mijn Twittervolgers lieten weten dat dit in Leiden, Nijmegen, Utrecht en Den Hout al lang het geval is, dus ik heb weer eens onder een steen geleefd.

Vanwege het vermeende heilzame effect op diabetes en overgewicht kunnen we nu wachten op het eerste overdosisslachtoffer, want als er eenmaal gezondheidsvoordelen aan een voedingsmiddel zijn toegeschreven, gaan mensen er heel veel van gebruiken. En dan heb ik nog niet eens het gunstige effect op het libido genoemd.

Van dit frisse Japanse gerecht zijn veel variaties bekend, ook met vis of rundvlees. Verse gember speelt er een bijzondere rol in. De saus is mild en heeft een citrusachtige smaak. Zelfs een gemberhater gaat onmiddellijk overstag.
Ik maakte de eenvoudige versie, er zijn Japanse chefs die het vlees bestuiven met bloem, of de lapjes eerst marineren en dan bakken.

Shogayaki, varkensfiletjes in gember-sojasaus|
Hoofdgerecht voor 2 personen
Ingrediënten

1 stukje verse gember (ter grootte van een duim), geschild
1 flinke scheut sojasaus
1 scheut mirin (zoete rijstwijn, in grote supermarkten te vinden)
1 scheut sake of droge sherry
1 flinke teen knoflook, uit de knijper
1/4 witte kool, in ragdunne reepjes
200 g varkensfiletjes
1 scheut neutrale olie
Eventueel: reepjes paprika, komkommer of lente-ui

Laat de filets op kamertemperatuur komen en maak in de tussentijd de marinade. Rasp de gember zeer fijn en doe in een kom. Voeg er een flinke scheut sojasaus en mirin aan toe en wat sake of sherry. Doe de knoflook erbij en meng goed.

Proef en breng op smaak met extra sojasaus of mirin als u van zoet houdt. Zet twee borden klaar. Snijd de kool in heel dunne flinters. Drapeer ze op de borden.

Snijd de vetrandjes van de filets een beetje in, dan krullen ze niet om tijdens het bakken. Verhit de olie in een zware koekenpan. Bak het vlees om en om goudbruin. Voeg dan de marinade toe en laat het vocht even goed bruisen. Leg de filets naast de kool, giet de saus erover en garneer eventueel met reepjes paprika, komkommer en lente-ui. Een kom misosoep of wat kleefrijst smaakt er heerlijk bij.

Geen reactie's

Geef een reactie