gemarineerde bospeentjes

Oranje boven met gemarineerde bospeentjes

Omdat mijn zoektocht naar gezondheid nog altijd voortduurt, besloot ik onlangs op zoek te gaan naar het gezondste land ter wereld. Dat zou mijn toekomstige vakantiebestemming zijn, een mooie beloning na een jaar van zware ongezondheid.

Mijn avontuur begon op de digitale snelweg. En wat bleek? Mediaorganisatie Bloomberg had alle gezonde naties al op een rijtje gezet, met hun Global Health Index uit 2020. De uitkomst was verrassend, het land dat een nummer-1-notering kreeg, daar was ik al meermaals geweest.

Een eeuwigheid geleden reisde ik voor het eerst naar Spanje. De stad die ik als eerste aandeed was Malága. Het was er vol luid claxonnerende auto’s. De straten waren in nevelen gehuld, want roken was toen nog gezond. Ik pafte lekker mee. De volgende ochtend ging ik naar het café en ontbeet met een kop sterke koffie. Drie oudere mannen nipten van een likeurtje in de ochtendzon.

Chocoladesaus

In het weekeinde lunchte ik met churros, gefrituurde stengels. Die doop je in een dikke, zoete chocoladesaus. ’s Avonds at ik alle tapas van de kaart en maakte kennis met de lekkerste kikkererwten. In Jerez dronk ik droge sherry’s, want dat hoorde zo, en keek ik op een terras naar de flanerende paartjes.

Bloomberg motiveert waaraan een land moet voldoen voor een hoge notering: de bevolking is op gewicht en heeft beschikking over schoon water en goede medische voorzieningen. De lucht is er schoon. Zeker, Spanjaarden gaan laat naar bed, roken en drinken, maar zijn ook volop in beweging. Bovendien is hun dieet gevarieerd, aldus de organisatie. Dat is het niet alleen: in dat flaneren schuilt het geheim. Nergens wandelen de mensen zo veel als in Spanje. Bovendien weten ze de simpelste groente lekker klaar te maken, zoals deze worteltjes.

Ingrediënten voor gemarineerde bospeentjes

8-10 bospeentjes, in stukjes van een ½ centimeter

2 theel. komijnzaad

2 tenen knoflook, grof gehakt

½ theekopje appelciderazijn

wat plat peterselieblad of oregano

wat peperkorrels, geconserveerd in zout water (Carbonell)

flinke scheut goede olijfolie

Stoom de bospeentjes bijtgaar. Doe ze in een kom en laat uitdampen. Vijzel de komijn, voeg de knoflook toe. Vijzel nog even. Doe het mengsel in een bakje en begiet met de azijn. Roer, meng de peentjes erdoorheen, voeg wat kookvocht toe en laat een half uurtje of langer intrekken. Giet af, garneer met het groen en de peperkorrels. Besprenkel met olijfolie.

Eet koud op een zomerse avond of lauwwarm bij een stukje vis. Ik vind dit gerecht nog altijd een instantvakantie.

Meer worteltjes? Maak dan deze wortelsoep.

Geen reactie's

Geef een reactie