Weldadige wortelsoep

Volgens oertijdaanhangers lijden dikke mensen aan een koolhydraatverslaving. En dat is net zo erg als een sigarettenverslaving. Rijst, pasta, aardappelen, brood: het was er in de oertijd niet. De Amerikaanse wetenschapsjournalist en bestsellerschrijver Gary Taubes brengt om de haverklap dat oertijdverhaal te berde alsof hij nog levendige herinneringen aan die periode heeft. Naar Taubes’ idee is de ellende begonnen in de jaren zeventig. In 1977 deed het goedkope zoetmiddel maïssiroop – high fructose corn syrup – zijn intrede. De suikerconsumptie steeg, suiker bevat immers geen vet. Er kwamen frisdranken op de markt met een hoog fructosegehalte. De fabrikanten deden volgens Taubes alsof dat gezonder was dan suiker. Uit een groot onderzoek, gepubliceerd in 2012 in het blad Nature, blijkt dat een flinke fructose-inname bij kinderen leidt tot een verhoogd BMI, en kans op jicht en nierziekten.

Daarmee lijkt de journalist het gelijk aan zijn kant te hebben. Zuivel heb je volgens hem ook niet nodig. Of Taubes gelijk heeft, doet feitelijk niet terzake. Ik wil weten wat ik verkeerd doe als de kilo’s kalm doch vastberaden terugkeren. Dat kan geen goeroe mij vertellen. Het was vast leuk in de oertijd. Misschien maakten we toen wel oersoep van een flinke wortel, een rode zoete aardappel en ui.

Bak de ui glazig in een flinke scheut olijfolie, voeg vervolgens de wortel toe. Zet het vuur zacht en laat het geheel gedurende tien minuten zachtjes bakken. Voeg dan de blokjes zoete aardappel toe, en bak het geheel nog eens 20 minuten. Doe de knoflook erbij en giet de bouillon eroverheen. Laat gedurende een half uurtje op een zacht vuur de groenten garen. Maak er met behulp van blender of staafmixer een glad geheel van, voeg desgewenst peper en zout toe en een paar druppels limoensap. Als de soep te dik is, voeg dan water toe. Doe de rasp erbij en proef op smaak. Warm de soep goed door. Garneer met koriander. Kan gegeten worden met geroosterd oerbrood, dat hadden ze toen vast lekker gevonden.

Ingrediënten
Weldadige wortelsoep voor 4 personen

1 ui, in blokjes
1 flinke wortel (kan ook een pastinaak zijn), in blokjes
1 flinke zoete aardappel (oranje), in blokjes
1 teen geplette knoflook
een scheut olie
1 liter groentebouillon
paar druppels limoensap, en een beetje limoenrasp
wat korianderblaadjes ter garnering

 

vegiscarrots-graphicsfairy009

Geen reactie's

Geef een reactie