Fruitkunst van Joseph Bruno Moran

Kunstenaar Joseph Bruno Moran (1874-1952) maakte furore als de ontwerper van fruitaffiches: echte fruitkunst. Deze in Manchester geboren kunstenaar besloot in 1912 te emigreren naar Nieuw Zeeland. Op dat moment was hij getrouwd met de vele jongere Emma Barbara (geboren Travers) en had een dochtertje. Om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien, besloot hij eerst te werken als vertegenwoordiger tot hij een baan kreeg bij the Aukland Star Newspaper.

Zijn gezin voegde zich later zich bij hem en breidde zich uit. Waarschijnlijk heeft Moran tijdens de Eerste Wereldoorlog nog even gewerkt als oorlogsartiest. In 1919 begon hij voor zichzelf. Hij had grote opdrachtgevers: Bushell’s (een thee- en koffiefabrikant), the Northern Roller Milling Co (een meel- en granenfabrikant), Harvey & Company, Clark & Matheson (fabrikant in reisboeken) en Duncan & Co (fabrikant in ansichtkaarten). 

Voor de N.Z. Fruitgrowers’ Federation Ltd maakte hij zijn beroemdste werk: de fruitposters onder het motto: ‘Put pep in your step.’  Moran bleef het penseel tot kort voor zijn dood hanteren. Zijn werk is nu ondergebracht bij de National Library of New Zealand. Een levensbeschrijving vind je hier. Een andere kunstenaar die hield van het goede leven was Gino Boccasile.

eat-more-fruit-victorian-railways-australia138d481dc757123108d0b47ce64354fe2

eat-more-fruit-vintage-poster-www.freevintageposters.com

Geen reactie's

Geef een reactie